Марко Алексић: Српска историја је богата, узбудљива – и истинита (АУДИО)

  • Српски археолог, историчар и стручњак за средњовијековно оружје Марко Алексић био је гост Радио Требиња.

Аутор бестселера „Марко Краљевић – Човек који је постао легенда“ и „Српски витешки код“ у Требињу је синоћ представио своју трећу књигу „Српске земље пре Немањића“, на позив Књижевног удружења „Сусрет“ и Културног центра Требиње.

Алексић каже да Срби имају богату, садржајну и веома узбудљиву прошлост, а што је најважније – истиниту историју, за разлику од бројних примјера других народа који је мијењају, дорађују или искривљују.

Такав је случај и са историјом раног средњег вијека иако је то вријеме прије Немањића период наше прошлости који нам је и данас најмање познат.

Насљеђене представе о периоду раног средњег вијека, каже Алексић, значајно су „помјерене“ и археолошким истраживањима, која су утврдила да су се на овим просторима управо налазили најстарији храмови у читавом хришћанском свијету, док нађени употребни предмети и дијелови оружја свједоче да су наши преци били вјешти и за врхунаска занатска достигнућа…

Разговарао Ратомир Мијановић.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар