ЛИНТА: Заједничку српску листу у Федерацији БиХ не могу да чине само три странке

  • Предсједник Савез Срба из региона Миодраг Линта изражава дубоко жаљење због чињенице да су Савез независних социјалдемократа, Демократски народни савез и Социјалистичка партија одбили његову иницијативу за формирање коалиције свих српских странка под називом Српска листа на предстојећим Општим изборима у Федерацији БиХ.

НИШТА ОД ЗАЈЕДНИЧКЕ СРПСКЕ ЛИСТЕ СВИХ СТРАНАКА: Детаљ са састанка у Бањалуци који је одржан 6. јуна, на коме су присуствовали Петровић и Линта

 

Он сматра да се заједничком српском листом не може назвати коалиција коју су формирале само три наведене странке (СНСД, ДНС и СП).
Према мишљењу Линте коалициони споразум за формирање српске листе требало је да, поред предсједника СНСД-а, ДНС-а и СП-а, потпишу и предсједници СДС-а, ПДП-а, НДП-а, СНС-а и Завичајних социјалдемократа.

Такође, Линта изражава жаљење што генерални секретар СНСД-а Лука Петровић није испоштовао договор са састанка који је одржан у сриједу 6. јуна у Бањалуци и на коме су, поред СНСД-а, били присутни и представници ДНС-а, СП-а и Завичајних социјалдемократа.

Тада је прихваћен Линтин предлог да се на сљедећи састанак, који је требао да се одржи у сриједу 13. јуна, позову и високи представници других српских странака тј. Српске демократске странке, Партије демократског прогреса, Народног демократског покрета и Српске напредне странке.

Наведени предлог Линте тада су већински подржали представници градских и општинских одбора СНСД-а који дјелују у Федерацији БиХ. На састанак који је одржан у Бањалуци у сриједу 13. јуна, супротно договору, нису позвани ни Линта ни представници СДС-а, ПДП-а, НДП-а и СНС-а иако су јавно подржали формирање Српске листе. На наведеном састанку били су присутни само представници три српске странке (СНСД, ДНС и СП) који су одлучили да без осталих странака формирају српску листу.

Линта подсјећа да је на оснивачком скупу Савеза српских удружења Завичај, који је одржан 21. априла у Дрвару, јавно покренуо иницијативу за формирање заједничке српске листе. Он је тада истакао да сви треба да имају на уму позитиван примјер окупљања девет српских странака у коалицију Заједно за Сребреницу, која је побиједила на локалним изборима 2016. године.

Не треба посебно истицати да је тадашњи јединствени наступ свих српских странка омогућио да за новог начелника Сребренице буде изабран Младен Грујичић, умјесто дотадашњег начелника Ћамила Дураковића.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар