ЛИНТА: Клечањем у Овчари Веран Матић је понизио српски народ

  • Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осуђује скандалозну и срамну одлуку изасланика Предсједника Србије Верана Матића да положи вијенце испред спомен обиљежја на Овчари и на меморијалном гробљу у Вуковару, а посебно да клекне у Овчари  и да учествује у шетњи од зграде болнице до меморијалног гробља.

Изасланик предсједника Србије Веран Матић клечи пред спомеником на Овчари (Српско Народно Вијеће/ FB)

Веран Матић је на овај начин послао понижавајућу  и провокативну  поруку да подржава  политику званичног Загреба да су Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију а да је Хрватска тобоже водила ослободилачки, одбрамбени и праведан рат. Веран Матић би морао знати, када помиње рјешавање питања несталих, да у Хрватској постоји на десетине познатих гробних мјеста гдје се налазе посмртни остаци више од 150 Срба чија тијела нису ексхумирана искључиво због опструкције хрватске власти.

Линта осуђује и скандалозну одлуку потпредсједника Владе Хрватске из реда Срба Бориса Милошевића да учествује у шетњи.

Линта истиче да је током љета и јесени 1991. године у Вуковару, прије почетка ратних сукоба, убијено или нестало више од 120 Срба. Само у периоду од 1. до 18. новембра 1991. године хрватскe паравоје формације су масакрирале 52 српска цивила. Веран Матић би морао знати да Хрватска одбија сваку помисао да  подигне спомен-обиљежје српским цивилним жртвама и да казни све одговорне припаднике хрватских паравојних формација који су наредили и починили свирепе  ратне злочине над невиним Србима 1991. године. Такође, Веран Матић би морао знати да Хрватска  признаје само хрватске жртве док се српске жртве негирају и прећуткују да се не била довела у питање лажна и бесмислена теза да су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА. У Заводу за судску медицину у Загребу се налазе посмртни остаци око 900 ексхумираних тијела чију идентификацију опструише хрватска страна само из разлога јер више од  500 тијела су страдали Срби.

Линта наводи да су Срби у Вуковару грађани другог реда за које не важе Устав и закони. Веран Матић би морао знати  да Срби у Вуковару  трпе организовано физичко насиље у последњих неколико година иза кога стоји Градоначелник Иван Пенава, да се оптужују за агресију, провокације, протјеривање српског језика и ћирилице и да имају озбиљне проблеме у остваривању свакодневних људских права. Јасно је да се на овај начин Србима у Вуковару шаље непријатељска порука да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују. Сратешки циљ Хрватске јесте да се на попису становниптва 2021. године број Срба у Вуковару смањи испод 33 %  у укупном становништву и да за њих више не важе одредбе о званичној употреби српског језика и ћирилице.

Линта подсјећа да су на данашњи дан прије 29 година јединице Југословенске народне армије ослободиле Вуковар од хрватских паравојних формација  које је основао усташки режим Фрање Туђмана с циљем стварања етнички чисте хрватске државе. ЈНА је, као једина легална оружана снага у СФРЈ, покренула војну операцију с циљем да деблокира вуковарску касарну и заштити угрожено српско становништво. Старјешине и војници ЈНА заслужују признање и поштовање  јер су успјешно извршили постављени задатак. Не данашњи дан треба да се са поносом сјетимо погинулих бораца који су дали највећу жртву за ослобађање Вуковара.

Информативна служба Савеза Срба из региона

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар