Косовска бол преточена у стих

  • У организације СПКД “Просвјета“, Народне библиотеке и Удружења „Ћирилица“ синоћ је у Требињу промовисана књига „Косово мајко“ Новице Ђурића, који је предсједник Удружења књижевника и Удружења новинара Црне Горе.

Kosovo2

Књига под називом „Косово, мајко“ Новице Ђурића је исповијест пјесникове мајке, разговор преточен у стих. Ријеч је о поеми у којој је, како каже Ђурић, сваки стих истина за себе и пјесма за себе. Према ауторевим ријечима бол српског народа једнако, као у обиман роман може да стане у један стих.
„Сваки Србин мора да напише пјесму о Косову. Ми као завјетници и дјеца Косова морамо да знамо и памтимо и никад не признамо да није наше“, каже аутор.
О књизи је говорила и пјесникиња Милица Бакрач.

Kosovo3
“Сам наслов књиге упућују на особенот. Косово је предио који је пјесников духовни завичај а вокатив мајко у себи садржи и молитву и синовљево обраћање , питање када и како и одговор куда”, каже Бакрач која је говорила Ђурићеве стихове.
Промоцију књиге организовали су СПКД „Просвјета“ из Требиња, Српско удружење „Ћирилица“ и Народна библиотека.
У програму су учествовали и пјесници Наташа Станић, Новица Телебак, Радослав Милошевић и Рајко Танасијевић, као и народни гуслари Рајко Милојевић и Југослав Илић.

ИЗВОР: ХЕРЦЕГ ТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар