КОНТИНУИТЕТ ВИШЕВЈЕКОВНЕ МРЖЊЕ: Католичка црква је мајка хрватске политике према Србима!

  • Увредљиве изјаве бившег а вјероватно и будућег премијера Хрватске Зорана Милановића шокирале су  Србију, али и Босну и Херцеговину. Оне имају и једну добру страну, ваљда ће коначно и муслимани схватити да нису никакво ,,хрватско цвијеће“  него привремени материјал за употребу у католичке сврхе.

каптол

Изјава Милановића, који се у последње вријеме хвали породичним усташтвом, мада  презименом  највише мирише на Србина, за упућеније није никакво изненађење. Она је уствари континуитет хрватске политике према Србима већ три вијека.  Да погледамо сличне изјаве хрватских политичара и вјерских великодостојника  кроз времена  о ,,православним шизматицима“ како они најчешће називају Србе.

Још 1700. године управник Загребачке бискупије Амброз Кузмић написао је  ,, да би било боље  Влахе поклати, него настањивати“. Образложио је то разлогом, што нису католици а ни кметови. Давне 1848. године прота дубровачки Ђорђе Николајевић се жали свом владици да му католици прете  ,, да ће православце у Дубровнику на комадиће исећи“. На срећу за ово су сазнали Срби из Боке и кад су запретили да ће листом доћи у Дубровник, ситуација се смирила из чистог страха.  Ако је било тако у толерантнијем Дубровнику, како је онда било  у Далмацији, Хрватској или Славонији?

А 1850. године генерал Огулинске регименте  Јосип Мароичић је написао да ,,у Хрватској постоји само једно словенско племе а то је хрватско. Оно има две вјере, један језик и исте обичаје и законе’‘. Срби су дакле Хрвати православне вјере. Дон Миховил хрватски првак из Далмације је такође записао : ,,у Хрватској  био тко вјере које хтио, свак се рађа као Хрват’‘. Вјекослав Клајић хрватски угледни историчар и професор Свеучилишта предаје и пише:,,Право национално име за народ од Истре до Балкана  је име Хрват а племенско може бити Србин, тј Срби су специус  хрватског генуса. Сваки Србин је Хрват, али Хрват није Србин“. А наш ,,пријатељ из уједињења’’ Франо Супило у правашком листу ,,Црвена Хрватска“ пише 1895 године: ,,Сваки честити Хрват има бит начисто с тзв. српским питањем. Име Срба признајемо, али у нас и у нашим земљама Срба нема. Они који се називају Србима нијесу Срби него православни Хрвати“.

Иначе, свуда се обавезно српско име изостављало а Српска православна црква називала погрдно ,,грчко-источном“ или  ,,грчко не сједињеном“. У правашкој и сличној штампи Срби се уобичајено  називају: Власи, Цигани, Бизантинци, Скипетари, грчко-источњаци, накот, накот влашки, дотепанци, скоти, накот зрео за сјекиру, псета и са низ других још  ружнијих назива које ћу избећи. Ћирилица, српски грб и застава и остали симболи су потискивани а најчешће и забрањивани уз напомену да су Срби реметилачки  чинилац  и  ,,народна неприлика“.

Ban_Ivan_Mažuranić

Иван Мажуранић

У називу писма обавезно би избегавали ријеч српски, могло је писати и народни а касније и југословенски, само не српски. Кад је у Пакрацу у учитељској школи уведен српски језик бан Иван Мажуранић је имао став да се тиме ,,шире идеје српства и износи мржња између католичкога и грчко-источнога  житељства“ па су сви осумњичени учесници из Пакраца, Дарувара, Карловца и Осијека похапшени и отпуштени са посла,  без права на ново запошљавање. Често се каже ,, да Хрвати нису српска браћа,  јер су Срби браћа са псима“.  Присутна је и  девиза ,, да је Српство опасно, јер је у њему крвљу увјетовано расположење за завјере, револуције и преврат“. Перо Гавранић у својој књизи каже: ,, да би ми Хрвати имали своју независну државицу као Срби и да се не би ни од ког требало бојати, букнуо би зацијело рат између Хрвата и Срба и тај би рат свакако био најпопуларнији“ . Био је у праву, то се и десило деведесетих година прошлог вијека.

220px-Eugen_Kvaternik's_portrait

Еуген Кватерник

Међутим, највећи сејачи мржње који су уобличили националне и државне хрватске погледе су Еуген Кватерник и Анте Старчевић. Њихов полазни став је да су Срби ,,љуте змије од којих си сигуран онда, када им сатреш главу“.

Утемељивач Странке права  Еуген Кватерник још 1867. пише предводнику Народне странке у Далмацији Миховилу Павлиновићу: ,,Шта је то сербеж? Оно инфамно средство, којим се наш народ прити  Бога и знаности циепка у два народа, два логора. Ако вјерујемо у једнога Бога и његову правицу, чему признавати да на нашој светој земљи инфамију сербежа? Ми знамо да пропадајућој Аустрији то је најстрашнији нож у леђа проти нашему народу; стога отворено велимо само издајица домовине  и керви наше, издајица ума и знаности може вере ради рећи на светој херватској земљи да је Серб а не Херват. Отворено велимо дотичним, да ће знати херватски народ осветити такво издајство и уништити такови накот вере. Стога, ја управо Бога просим, да се змије за времена открију, па ћете их се отрести једним ударом као ми ( у Хрватској) не держећи брата за брата! Херватство, упрев се на запад, само је кадро одољети барбарству сербежа, али у ту сврху треба имати правац, имати стално начело. Па ћете видјети , да не од Драве до мора , него од салцбурских Алпах до Косова и Албаније вијати ће се доскора застава чисте, неоскверњене Херватске“.

Ante_Starčević_2

Анте Старчевић

Као да јуче слушамо Фрању Туђмана, који је свог идејног оца очигледно одлично  простудирао! Иако су тада Срби били лојални и на бранику хрватских националних интереса,  Кватерник их је прогласио за издајнике , јер нису били католици. Тај жиг издајника остаће за сва времена. Њему Срби не сметају под условом да се изјашњавају као Хрвати и ако приме католичку вјеру. Тиме је Кватерник  међу грађанским политичарима Хрватске постаовио темељ геноцида над српским народом. Због Кватерникових начела око милион људи ће остати без главе а касније скоро пола милиона морати да бјежи преко  Дрине а све уз помоћ Европе, како је он то правилно процијенио још пре сто педесет година.

Еугенову доктрину детаљно је разрадио Анте Старчевић и само три године касније написао: ,,Народ  Хрватске неће трпети да та сужањска пасмина оскрнављује свету земљу Хрвата“.

Франо Супило

Франо Супило

И Франо Супило, заговара потпуно уништење: ,,Хрвати морају најпрво да  се са свих средстава  па и најгорих лате, до тога најпогибељнијег, јер домаћег и источно језичног народног противника било како апсорбују или униште“.

Др. Јуре Павелић, франковачки заступник у Сабору Хрватске каже : ,,кад би ми франковци били на власти Срби би за четрдесет осам  сати постали православни Хрвати“. Уосталом,  зато је од добровољаца Франко-Старчевићеве странке створена Хрватска народна легија са циљем да ,,присаједини Босну у којој има 700 000 Срба, које треба поклати или ће они попити нашу крв’‘.

Гај Радунић 1911 каже:,, Српско питање стоји Хрватима као мач над главом, стога ће свако хрватско срце да обвесели дан када будемо видјели да су се ове нездраве биљке на нашој народној њиви изгубиле’‘.  Исо Кршњави, познати хрватски историчар описујући  франко-фуртумаше је записао: ,,То је вријеме када је све Србе требало сјекиром утући“.

Budak

Милe Будак

Дођосмо и до Мила Будака, Павелићевог министра за за богоштовље и његових порука;  ,,Наша је порука или се поклони или се уклони“ и ,,једну трећину Срба ћемо поклати, једну трећину протјерати а једну трећину превјерити’‘.  А други министар за спољне послове Младен Лорковић објашљавајући план о уништењу 1 800 000 Срба у НДХ  :,, Елементи које требамо потпуно уништити јесу наши Срби и наши Жидови“.

Интересантно је мишљење католичких свјештеника. Дон Мате Миљуш, жупник из Удбине напримјер  каже: ,, До сада смо за католичку вјеру радили молитвеником и крстом а сада ћемо пушком и револвером’‘.  Има још горих изјава католичких вјеродостојника, али због  недостатка простора нећу их сада наводити.

Отуд код Фрање Туђмана претње и измишљене кованице о неподобним  ,,Србо-комунистима“  и  ,,Србо-четницима“ и ,,православним Хрватима“. Још 1989 на једној конференцији у Немачкој Туђман је изјавио да ,,када он буде постао предсједник Хрватске да ће се тло у Крајини црвенети од крви“.  Доградоначелница Петриње каже 2001 године :,, Србин, нити  је човјек, нити  животиња, животиња не заслужује да се пореди са њим. Ми можемо са свима, осим са некрстима, јер вјера и враг не иду скупа. Очистит ћемо Хрватску од тог смећа“.

Посланици ХДЗ у Сабору Хрватске такође су давали  увредљиве предлоге: ,,Не вјеруј Србима ни кад дарове доносе“  ,,На Српско право одговорит ћемо мачем“  ,,Србе треба изоловати као Курде у Ираку“. Посланик Праљак у једном загребачком листу пише : ,,Све Србе ћемо заклат“ а Босиљко Мишетић: ,, Дијете од рођења треба учити да  да му је Србин непријатељ“.

10pavelicmonks

Анте Павелић међу католичким свештенством

И Јосип Броз је вриштао на Мошу Пијаду када му је овај показао предлог о аутономији Срба у Хрватској. Хрватски комунисти били су веома задовољни смањеним процентом Срба и нису дозволили повратак српских избјеглица после другог свјетског рата, што сазнајемо тек сада.

Када се све сабере јасно је да циљ рата у Хрватској  прије двадесетак година није било угушивање ,,србо-четничке државе“  како се у Хрватској  говорило, него сатирање и протјеривање  православаца  и коначно стварање Велике Хрватске, етнички чисте католичке државе  а све према ,,начелима “ Еугена Кватерника и Анте Старчевића. Туђманови говори су само бледа копија Кватерникових и Старчевићевих текстова. Идеја о геноциду над Србима зачета је у католичкој цркви а интензивно поспешивана од стране Аустро-Угарске и она на жалост егзистира и данас у тзв. цивилизованој Европи.

Зато, нису Милановићеве увреде изненађење,  нити су најгоре што нас је снашло. То је један инфантилни комплекс који траје вијековима. Нама само остаје да се питамо са киме смо то живели и да бринемо за живот оних Срба који су тамо остали. Разлози за такво стање су посебна тема и није их могуће елаборирати на малом простору.

Текст: Светозар Црногорац
предсједник Клуба Гачана у Београду
Извор: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар