Кривична пријава Јелени Ђуровић због распиривања верске и националне мржње

  • Против оснивача и бивше потпредседнице Јеврејске заједнице у Црној Гори, списатељице, новинарке и грађанске активисткиње Јелене Ђуровић, поднета је кривична пријава од стране Удружења грађана „Православна култура“ из Ваљева, након што је на најприземнији начин извређала вернике Српске православне цркве.

 

У тужби се наводи да је ово „твит“ који позива на насиље, скрнављење и чак унишење моштију светог Николаја, које се погрдно називају „кости“.

Наиме, ова рођена Београђанка, од оца Црногорца и мајке Јеврејке, на Твитер профилу поручила је да кости српског светитеља и владике Николаја Велимировића треба бацити псима и својим чином изазивања верске мржње и нетрепељивости изазвала згражавање српске јавности.

„Кости Николаја Велимировића треба дати псима, али чији су власници европски Јевреји склони хигијени“, срамно је написала Ђуровић.

„Оваква повреда верских осећања, као и распиривање верске и националне мржње у овом деликатном тренутку историје нашег народа и наше државе, изазива велику штету по узнемиреност грађана и доприноси вербалном насиљу, које је свакако недопустиво у цивилизованом земљама у којима је успостављена владавина права“, додаје се у тужби коју је наш портал имао на увид и очекује се да тужилаштво након спроведене истраге подигне оптужни акт, како би исто лице било оглашено кривим и кажњено по закону.

Ђуровићева је, између осталог, ангажована у Одбору за културу при Црногорском националном савјету у Републици Србији, а уређује и портал агитпоп.ме.

Ђуровићева је од 2011. до 2018. била оснивачица, а неколико година и потпредседница Јеврејске заједнице Црне Горе и заиста је забрињавајуће што овакви изливи верске мржње и нетрпељивости долазе од особе која је пуних седам година била у самом врху Јеврејске заједнице Црне Горе.

Ове поруке додатно добијају на значају ако се узме у обзир трагична судбина коју су током Другом светског рата заједно делили јеврејски и српски народ.

А не треба сметнути са ума ни то да је сам владика Николај Велимировић био заточен у нацистичком логору Дахау.

Подсетимо, овогодишња слава Београда и Спасовданска литија, 25. маја, биће у знаку речи светитеља владике жичког и охридског Николаја Велимировића.

Преузето са ИН4С

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар