Клуб Гачана у Београду постхумно доделио награду „Владимир Ћоровић“ академику Милораду Екмечићу

  • У недељу на сајму књига одржана је Трибина посвећена Академику Милораду Екмечићу.

10

Учесници трибине: Мирослав Тохољ, Александар Стојановић и Рајко Петров Ного

Трибина је окупила пријатеље и поштоваоце Милорада Екмечића. Млади историчар др Александар Станојевић причао је о биографији Академика Екмечића, док је Мира Радојевић на веома личан начин говорила о свом некадашњем професору.

07

Правећи поређења између Бранка Петрановића и Милорада Екмечића, Мира Радојевић је закључила да су обојица у исто време написала књигу о стварању Југославије, јер је требало проћи више година од Титове смрти да би се написало студиозно и објективно дело.

11

Под који си камен лего Милораде: Рајко Петров Ного

– Милорад Екмечић је сматрао да се ништа ново није догодило, већ да сваки догађај има свој пример у прошлости. Отуда је развио логику запажања и повезивања различитих историјских догађаја што је донело нове облике у поимању историографије.

02

Пријатељи: Милена Екмечић и Рајко Петров Ного

Рајко Петров Ного је испричао више личних догађаја које је имао са Милорадом Екмечићем.
– Наслов његове књиге „Дуго кретање између клања и орања“ имала је тако снажну поруку да сам запитао Милорада како је дао тако радикалан наслов, на шта ми је он лаконски одговорио: „Позајмио од Андрића.“

01

Ранко Гојковић и Радослав Братић

Препричавајући догађаје који су их везивали током деведесетих година Рајко Ного је рекао да је Екмечић увек имао спреман одговор када би добијао политичке понуде: „Ја сам стар човек, мени се већ око 9 спава!“ и даљег погађања ту није било.
Велики песник је открио и омиљену песму чувеног академика:

МИЛОРАДОВИћИ
Од којих си мио рабро Од Рабрена
А где су ти војеводо деца жена
У Видову Пољу ми је сва родбина
По нама се гробље зваше Војводина
Под који си камен лего Милораде
Под крст с кога прозире се све што раде
Дигао сам руку сунцу кад је стало
Одбише ми десно крило и стопало
Зато што у нашем храму жито мисли
Житомислић запалише с ума сишли
Низ Видошку још отичу ове очи
У лишају и ранама док сведочим
На Радимљи на ничијој свој а чужди
Помени ме у молитви свећу уждиј
На крају програма у име ,,Клуба Гачана“ у Београду Светозар Црногорац, председник Удружења уручио је супрузи покојног Милорада Милени повељу ,,Владимир Ћоровић“ за животно дјело академика Милорада Екмечића.

Светозар Црногорац уручује награду Милени Екмечић

Светозар Црногорац уручује награду Милени Екмечић

– Врло сам узбуђен и врло тужан што најумнији Херцеговац није међу нама, рекао је Црнорац и наставио:

– Утемељивачи научног скупа историчара ,,Владимир Ћоровић“ су Скупштина општине Гацко, СПКД ,,Просвјета“- одбор у Гацку и завичајно удружење Клуб Гачана у Београду. Сусрети се одржавају сваке године о Малој Госпојини. До сада је одржано седамнаест скупова, који су последњих година прерасли у међународни јер гостују историчари из Русије и Грчке. Ово је вероватно јединствена манифестација у Европи.Теме бира веома стручан и респектабилан Савет.Прошлогодишња тема била је,, Сарајевски атентат“ а овогодишња,, Херцеговачки устанак и велика Источна Криза“. Једногласна је била одлука оснивача и стручног жирија да се Академику Милораду Екмечића ове године додели Повеља ,,Владимир Ћоровић“ за животно дело.

Светозар Црногорац и Татјана Булајић познати туристички делатник из Требиња

Светозар Црногорац и Татјана Булајић познати туристички делатник из Требиња

Програм је водио књижевник Мирослав Тохољ.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар