Календар геноцида НДХ над Србима у Херцеговини: Покољ у Удрежњу и Степену

удрежње

Покољ у селу Удрежње

У свануће у српско село Удрежње (око 8 км путем јужно од Невесиња ) упало је око 60 већином домаћих и нешто придошлих западно херцеговачких усташа. Пошли су према сеоским кућама и испред њих редом убијали домаћине и друге одрасле мушкарце које су затекли. Тога јутра, за кратко вријеме убили су 27 недужних људи, а двије жене ранили. При уласку у село злочинци су ушли прво у кућу Пека Кљакића и дигли из кревета његова два сина Вељка од 16 и Милоша од 19 година. Убили су их на вратима сеоске цркве, а Милоша су додатно проболи ножем. Потом су провалили у цркву , попалили и уништили књиге и други инвентар, а одеждама су покрили тијела браће Кљакић.

Злочин у селу Степен

У 1 сат ујутро, у кућу Благоја Шаровића (55) упао је усташки повјереник Херман- Крешо Тогонал, са групом муслимана из околине, међ којима су били Хуснија Тановић и Хуснија, Рашид и Ибрахим Хебиб, сви из села Цернице. Одмах по упаду пендрецима су тукли домаћина и супругу му Јелу (50). Затим је у соби, пред свим укућанима Тогонал хицима из пиштоља убио несрећног Благоја.
Од овог дана започиње прикупљање и затварање у Соколском дому у Коритима Срба из овог и околних села.

СНД Пребиловци

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Dragica Reply

    I u Ljeskovu Dub je na Vidovdan pobijeno gotovo celo selo

Оставите коментар