Како је Невесиње дочекало митрополита Серафима Перовића 1900. године

  • Захваљујући сачуваним бројевима листа „Источник“, са пожутјелих и оштећених страница, успјели су посложити причу о великом народном сабору у Невесињу из 1900. године. Свечаност је приређена поводом посјете митрополита захумско-херцеговачког Серафима Перовића.

nevesinje 1900
У свечаним одијелима из свих невесињских села дошао је народ на велико црквено славље у Невесиње, 23. септембра 1900. Мјесно свештенство је стигло дан раније да дочека свог црквеног старјешину.
У 8 сати ујутро друмом према Мостару упутила се поворка коњаника и фијакери са свештенством, грађанством и представницима Српске црквене општине да дочекају свог архијереја. Састанак је уговорен код Јовановић карауле гдје се налазила и жандармеријска постава.
Високог госта први је поздравио прота Кочовић. Ријечи добродошлице упутили су предсједник Црквене општине госп. Турањанин и учитељ Костић. Потом су се сви заједно упутили према Невесињу. У Бишини је свечану поворку дочекало 50 јахача са два тробојна барјака.Када се митрополит појавио на Грепку зачула су се црквена звона из Невесиња. Истовремено је и младо и старо похитало да дочека драгог госта.

nevesinje 1903
На улазу у Невесиње котарски предстојник Раух окружен учитељима, школском омладином и мноштвом грађана поздравио је митрополита Перовића бираним ријечима. Послије тога кренули су главном улицом до цркве.Пред црквеним вратима свог архијереја са крстом у руци је дочекао прота Кочовић. У црквеној порти окупила се сва невесињска интелигенција.
serafim perovicВисокопреосвештени Господин мудрим и одабраним ријечима поздравио је окупљени народ. Захвалио се на љубави и пажњи, наглашавајући да се лично „освједочио о гостопримству Невесињаца за чију је срећу све своје силе и осјећаје употријебио“. Високи гост је потом одсјео у хотелу „Билић“. Поподне је служио вечерње богослужење.

Сутрадан, у недјељу 24. септембра, служио је владичанску службу којој су , између осталих, присуствовали Томо Братић из Фојнице, Петар Говедарица из Братача, војвода Петар Радовић, Јован Гаћиновић… За пјевницом су појали учитељи Бошко Костић и Владимир Војновић уз пратњу чланова Српског православно друштва „Застава“ са младим хоровођом Д. Говедарицом.
Послије светог Јеванђеља митроплит је одржао дивну проповијед коју је пажљиво слушао побожни народ.
Након литургије митроплит Перовић је посјетио котарског предстојника и учитеље. Ручак је припремио угледни грађанин госп. Зечевић. У Друштвеном дому је одржана свештеничка сједница и прегледани су протоколи. Послије 4 сата митроплит је посјетио 15 српских кућа које су се утркивале ко ће боље примити милог госта.

nevesinje-zastava
Другог дана посјете Невесињу митрополит је обишао просторије Српског пјевачког друштва „Застава“. Поздравили су га предсједник пјевачке дружине Никола Катић и потпредсједник Михо Лажетић. Митропоит је „Застави“ поклонио велики комад земље вриједности 3000 круна.
У пратњи савјетника Патрикија Поповића посјетио је и Основну школу и испитивао ученике „науку вјере“. Потом се упутио у Женску школу гдје га је дочекала учитељица Костић.
Посљедњег дана посјете митрополит Перовић је обишао Крушевљане, парохију војводе Радовића. Потом се упутио према Фојници и Гацку.

Извор: Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар