Црвена трака око спорне балон сале код Перовића моста

  • „Прегледом предочене документације утврђено је да у поступку издавања предметног рјешења није прибављено Стручно мишљење о мјерама заштите за предметне радове Републичког завода за заштиту културног-историјског и природног насљеђа Републике Српске, нити је Завод добио захтјев за стручно мишљење“, каже за радиотребиње.цом Душанка Макивић, виши сарадник за односе с јавношћу у Републичкој управи за инспекцијске послове.

balon-sala2

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поништило је рјешење о дозволи грађења балон сале код Арсланагића моста, потврдила је за радиотребиње.цом портпарол овог министарства Горјана Росић.
Росићева је појаснила да је рјешење о поништењу дозволе, коју је инвеститору у овај привремени објекат 2011. године издало Одјељење за просторно уређење Града Требиња – донесено на иницијативу Инспектората Републике Српске да се преиспита ваљаност поступка издавања дозволе.
„У складу са Законом о управном поступку и Законом о уређењу простора и грађењу, министарство је донијело одлуку о поништењу рјешења по праву надзора. Инвеститор може покренути управни спор против нашег рјешења“, рекла је Росићева, додајући да је случај ријешен још 18. марта.
Виши сарадник за односе с јавношћу у Републичкој управи за инспекцијске послове Душанка Макивић рекла је за радиотребиње.цом да је по пријему рјешења о поништењу дозволе за грађање републички урбанистичко-грађевински инспектор забранио даље извођење радова на објекту и црвеном траком физички обиљежио забрану.
Макивићева је појаснила да је Инспекторат РС реаговао на захтјев Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, који је морао бити консултован у поступку издавања дозволе – јер је ријеч о објекту у непосредној близини Перовића моста, односно локацији у зони заштите овог споменика културе.
„Прегледом предочене документације утврђено је да у поступку издавања предметног рјешења није прибављено Стручно мишљење о мјерама заштите за предметне радове Републичког завода за заштиту културног-историјског и природног насљеђа Републике Српске, нити је Завод добио захтјев за стручно мишљење. Због утврђених неправилности, републички урбанистичко-грађевински инспектор је Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поднио иницијативу за укидање Рјешења по праву надзора. Након проведеног поступка ресорно министарство је поништило рјешење Одјељења за просторно уређење града Требиње, те је сходно томе републички урбанистичко-грађевински инспектор забранио даље извођење радова и физички обиљежио забрану“, појаснила је Макивићева.

 

balon-sala
Према Одлуци Комисије за очување националних споменика БиХ о проглашењу Перовића моста националним спомеником – прва зона заштите је сам објекат моста и појас у ширини од 50 метара узводно и низводно од објекта, а у којој је „забрањено грађење објеката“ и дозвољено само извођење инфраструктурних и конзерваторских радова, и то уз претходно прибављену „сагласност надлежног министарства и стручни надзор надлежне службе заштите у Републици Српској“.
Извор: Радио Требиње/ Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар