СЛАВА МУ И МИЛОСТ: Прије 25 година Светог Василија на кољенима дочекало 100.000 Херцеговаца (ВИДЕО)

  • Свако ко је био на Острогу барем једном могао је да присуствује чуду или чудима Светог Василија Острошког. Онај ко се моли и пажљиво прати дешавања око манастира и у манастиру, приметиће да има доста странаца. Да скоро сви, при уласку у манастир, где се налазе мошти Светог Василија ударе главом о малени свод.

Веровање је да је то опомена светитеља да се једино са покорношћу и смерношћу може ући на ово свето место.

Мошти Светог Василија Острошког изношене су из манастира 1996. године у организацији СПЦ. Наиме, после служења свете литургије од стране патријарха Павла, митрополита Амфилохије, владике захумско-херцеговачког Атанасија, архимандрита острошког Лазара уприличена је литија са ћивотом часним моштима Светог Василија на посећивање родне Херцеговине преко Оногошта до Требиња и Попова поља. Тада је после изношења часног крста на Херцеговину, Свети Василије поново походио свој завичај на свој празник 12. мај 1996. године.

У величанственом дочеку у Требињу учествовало је преко 100.000 грађана од улаза у град до Саборног храма. Они су на коленима дочекали свеца божијег.

Стил/Курир

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар