БИЛЕЋА ЈЕ ЖИВЈЕЛА ЗА КОШАРКУ – 18 година од најславнијих дана у историји Херцеговца

  • Кошаркашки клуб Херцеговац, данашњи Хео у овом периоду прије 18 година, живио је европски сан.  Клуб са, тада најбољом публиком у држави, обарао је у Билећи великане попут Босне, Слободе, Борца…

Овдје ћемо се покушати присјетити једног дијела историје нашег клуба у славној сезони 2002/2003, из Европског такмичења у ком је учествовао.

Те сезоне, КК Херцеговац је наступао у како га је ФИБА тада називала “Еуропе цхалленге цуп”. Наш клуб је уз Игокеу и Бротњо представљао БИХ у јужној конференцији.Почетни дио такмичења био је распоређен у 3 групе.

Поред Херцеговца, у групи А још су били и Е.Н.А.Д са Кипра и Тева Наот Галил Елyон из Израела.

Неки од играча из тог времена били су Дамир Покрајац, Драган Вујовић Вуја, Славко Павловић Пака, Вељко Капор, Марко Вујовић Машан, Синиша Протић, Зоран Вукајловић Вукас, Миодраг Кисић, Александар Шућур и други. Тренер је био Саша Аграмовић из Црне Горе.

30. Октобра 2002. године, наши момци су отпутовали у Израел гдје су поражени 97:77. Херцеговац се држао до 3. четвртине, а онда су домаћини серијом 31:5 преломили меч.

Најефикаснији у редовима Билећана био је Дамир Покрајац са чак 42 поена, од тога 7 тројки. “Пака” и “Вуја” су постигли 10, односно 9 поена.

И онда је услиједила домаћа утакмица, 6. новембра. Старији љубитељи кошарке се сјећају каква је еуфорија и заинтересованост тих дана владала у Билећи. Пред дупке пуном двораном (према службеним ФИБА информацијама 2.500 људи, а било их је и више, са много оних који су остали испред) и атмосфером каквој гости прије тога дана никада нису присуствовали, симултанка домаћина са 20 поена разлике! Било је 80:60.

Најефикаснији су били Покрајац са 21, Вукајловић са 14 (тројке 3 од 3), Драган Вујовић са 13 и Славко Павловић са 17 поена.

Почетком децембра у Билећу су допутовали Израелци. Такође пред препуном двораном, гости су на почетку меча направили серију 33:17 и ту предност сачували до краја. Коначан резултат био је 83:97. Домаћина су предводили Павловић, Драган Вујовић и Покрајац, сви по 18 поена.

На крају групне фазе, Херцеговац је поражен у Никозији од тима Е.Н.А.Д са 59:57.

Упркос вођству наших момака на полувремену (30:27) домаћини су преокренули и остварили побједу.

Билећане су предводили Вуја са 10 и Машан са 9 поена.С обзиром да су имали бољу кош разлику од Кипрана Хео је прошао даље и након тога одиграо неке од најчуднијих утакмица које се у Билећи памте.

На други дан Божића, Хео се у оквиру плеј офа састао са екипом Wест Петром из у Румуније. Након што је са 100:75 у Билећи савладао Румуне требало је само не изгубити у Араду разликом већом од 25 поена. У утакмици у Билећи пред 2.200 људи, најефикаснији су били Шућур са 32, Покрајац са 26, те Вукајловић са 14.

И онда је услиједио реванш у Румунији.

У утакмици у којој нису наступили Драган Вујовић и Дамир Покрајац, Хео је доживио изненађујући пораз од 29 поена разлике, па су тако Румуни отишли у полуфинале, а Хео се пробудио из Европског сна. Резултат је био 81:52. У овом мечу најбољи појединци били су Шућур са 20 и Протић са 11 поена.

Напомињемо да је побједник такмичења те сезоне била екипа А.Е.Л -а, која је у финалу савладала Игокеу са 92:82.Знамо да је навијачима Херцеговца срце заиграло када су се присјетили ових лијепих дана, а ми се надамо да странице успјешне историје КК ХЕА, тек треба да се испишу.

Билећа вијести онлајн
Фото илустрација С.Н.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар