У Свјетлогорску проглашен сквер Српско-руског пријатељства

  • У Свјетлогорску, бази српског националног тима за вријеме трајања Свјетског шампионата у фудбалу, 11. јуна уприличено је званично проглашење сквера Српско-руског пријатељства. Откривена је и спомен-плоча посвећена српским војницима у руској Царској армији са натписом: „Српским официрима и генералима руске Императорске армије, који оставише траг у Калињинградској области. 11. јун 2018. године.“

 

На попису официра и генерала српског рода у руској Царској армији Калињинградске области нашли су се потпуковник Максим Зорић, секунд-мајор Петар Поповић-Текелија, пуковник Никола Вујић, генерал-мајор Никола Прерадовић и генерал-мајор Илија Дука.

Поред тога, на скверу је подигнута гигантска фудбалска лопта, а поред нове атракције већ се фотографишу грађани и туристи.

Име сквера прогласили су министар културе Калињинградске области Андреј Гермак, градоначелник Свјетлогорска Андреј Толмачев и српски глумац Милош Биковић.

„Наши спортисти могу бити поносни, јер Србија је јединствена учесница Шампионата са овако указаном почасти.“,  истакао је Биковић.

У оквиру званичног дијела свечаности на зеленој површини сквера посађене су младице брезе и храста, које симболишу Русију и Србију (на руском језику храст се и даље зове старословенским именом, дуб).

Фудбалска такмичења српске репрезентације одиграваће се у Москви, Калињинграду и Самари.

Прво започиње 17. јуна у Самари, шестом по величини граду Русије. 22. јуна на стадиону „Калињинград“, Србија се састаје са Швајцарском. Међутим, српски навијачи са највећим нестрпљењем очекују 27. јун, када ће се на престоничком стадиону „Спартака“ српски првотимци „борити“ са Бразилом.

 

 За Слободну Херцеговину из Москве: ЕЛЕНА НАТИКИНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар