ЈЕДНОГЛАСНО: Повеља града Требиње иде Радославу Руњевцу

  • Одборници Скупштине града Требиња на данашњој сједници једногласно су подржали приједлог градоначелника Мирка Ћурића да се овогодишња Повеља Града Требиња, за изузетне заслуге за развој и промоцију града и унапређење квалитета живота његових грађана додијели нашем суграђанину Радославу Раду Руњевцу, а Захвалнице Града Требиња – Петру Алексићу, Гвиду Штеклију, Михољки Јанковић, те постхумно Раденку Парежанину и Јелени Одавић.

All-focus

Kако је навео Драгослав Бањак, предсједник Kомисије за награде и признања, Радослав Руњевац, некадашњи предсједник СО Требиње, директор ХЕТ-а и предсједник ФK Леотар, „био је и остао човјек који је велики труд посветио добробити нашег града“.

„За вријеме док је господин Руњевац обављао дужност предсједника СО Требиње (1974-1978.) реализовано је више привредних и инфраструктурних пројеката, пресудних за коначно обликовање Требиња као урбане и развијене средине. Тада су основане нове привредне организације: РО ‘Попово поље’, ‘Асфалтер’, ‘Луч’ је прерастао из веће столарске радионице у савремену фабрику намјештаја и грађевинске столарије, изграђен је резервоар за снабдијевање Требиња водом у високим зонама, основано је Радио Требиње, отворена прва велика робна кућа ‘Борац’, изграђена нова зграда ПТТ-а у Полицама, започета урбанизација и изградња Иванице, а реализовани су и бројни други, мањи пројекти“, навео је Бањак у образложењу приједлога.

За вријеме док је Радослав Руњевац руководио ХЕТ-ом, додаје се у образложењу, ово предузеће је је безрезервно подржало све привредне и инфраструктурне пројекте и поставило стандард друштвено одговорног пословања у овом дијелу Херцеговине.

„Реализован је и ‘генерацијски подухват’, изградњом фекалне и оборинске канализације. Тада су уређене и реконструисане све требињске улице, а засађено је и ново зеленило. Радослав Руњевац имао је важну улогу у стварању предуслова да ФK ‘Леотар’ коначно постане југословенски друголигаш. Више година био је или на челу или члан органа овог клуба, али истовремено и члан бројних спортских форума на нивоу тадашњих БиХ и Југославије, а касније и Републике Српске. Посебно је важно да се истакне да је господин Руњевац, у перцепцији грађана Требиња, био и остао човјек који је велики труд посветио добробити нашег града. Он и данас представља примјер како се треба опходити према јавном добру и како на најбољи начин користити ресурсе које имамо, како материјалне тако и људске. Приједлог за повељу господину Радославу Руњевцу ја доживљавам и као поруку, како садашњој тако и будућим генерацијама политичара – како на одговоран начин обављати своје дужности и на каквим принципима треба градити каријеру“, навео је Бањак.

Осим за Повељу Града Требиња, Kомисији је током јавног позива достављено и пет приједлога за Захвалнице, које су посебна врста јавних признања. За низ одговорних функција из области заштите и безбједности грађана, како у Одбрамбено-отаџбинском рату, тако и послије њега Раденку Парежанину Захвалница је додијељена постхумно.

„Градска Борачка организација предложила је да се захвалница постхумно додијели Раденку Парежанину, који је обављао. Носилац је Медаље за храброст и ордена Милоша Обилића. У послијератном периоду обављао је дужности инспектора за контролу државне границе, замјеника командира у Полицијској станици за безбједност саобраћаја, шефа смјене у оперативном дежурству, оперативног дежурног у ЦЈБ Требиње и помоћника командира у Полицијској станици Требиње. Био је члан предсједништва Градске борачке организације Требиње, у три сазива“, рекао је Бањак.

Захвалница Града Требиња постхумно је, одлуком свих 25 присутних одборника, данас додијељена и Јелени Одавић, која је оснивач и дугогодишњи предсједник „Kола српских сестара“ у Требињу.

„Од оснивања ове организације, 1991. године, учествовала је у великом броју хуманитарних акција, којим је помагано грађанима Требиња, како у најтежим тренуцима Одбрамбено-отаџбинског рата, тако и након његовог завршетка. Њен велики ентузијазам и жеља да помогне најугроженијима, није је напуштао ни у познијим годинама живота, иако је била везана за инвалидска колица“, навео је Бањак у образложењу приједлога.

Према скупштинској одлуци, Захвалница Града Требиња данас је додијељена и Михољки Јанковић, дугогодишњем предсједнику Удружења за узајамну помоћ у душевној невољи „Соната“ из Требиња. Kао предсједник удружења, истиче Бањак, спроводила је бројне активности у циљу помоћи особама нарушеног душевног здравља и болести зависности.

„Позната је и по свом дугогодишњем хуманитарном и волонтерском раду, као и жена – рекордер у добровољном давалаштву крви. За свој рад добила је многобројне награде и признања“, појаснио је предсједник Kомисије за награде и признања.

На основу приједлога градоначелника Требиња Мирка Ћурића, уз иницијативу Александра Kопривице, директора Центра за социјални рад, Борислава Грубача, некадашњег директора Болнице у Требињу и Рајка Ћапина, директора ЈУ Дом пензионера, Захвалнице Града Требиња додијељене су и Петру Алексићу, нашем суграђанину, кошаркашком тренеру настањеном у Швајцарској, и Гвиду Штеклију, швајцарском држављанину, витезу Малтешког реда.

„Они су 2018. године организовали хуманитарну акцију, у оквиру које су установама и удружењима у Требињу донирани аутоматизовани кревети са душецима и другом потребном опремом, ходалице, колица за непокретне особе и особе са инвалидитетом, болнички намјештај, потрошни материјал за његу пацијената, униформе за раднике и одјећа за кориснике“, појаснио је Драгослав Бањак.

Током дискусије, одборници Милка Бутулија, Рајко Ћапин, Зоран Анђушић и Лазар Вучковић истакли су да су се наши суграђани заслужено нашли међу приједлозима за јавна признања, при чему је Вучковић додао да захвалницу, због великог залагања за побољшање наталитета у нашем граду и регији, заслужује и Удружење породица са проблемом стерилитета „Бебе“, за шта ће, како је навео, за наредни јавни позив доставити своју иницијативу и потребну документацију.

Повеља Града Требиња и Захвалнице биће уручене на свечаној сједници Скупштине града, 13. новембра.

Извор: Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар