Слободна Херцеговина » ЖИРИ ЈЕДНОГЛАСНО: Пјесник Гојко Ђого добитник овогодишње Дучићеве награде

ЖИРИ ЈЕДНОГЛАСНО: Пјесник Гојко Ђого добитник овогодишње Дучићеве награде

  •  Данас је на конференцији за штампу у култном београдском ресторану “Стара Херцеговина” објелодањена одлука жирија да престижна награда “кнеза српских пјесника”  Јована Дучића буде додијељена Гојку Ђогу

djogo odluka

Жири за додјелу Дучићеве награде у саставу: академик Љубомир Зуковић, пјесник Владимир Јагличић, књижевник Желидраг Никчевић, проф. др Ранко Поповић, проф. др Јован Делић и градоначелник Требиња Славко Вучуревић, предсједник без права одлучивања, на својој завршној сједници, одржаној у Београду 20. фебруара 2016. године, донио је једногласно одлуку да се награда “Јован Дучић” додијели пјеснику Гојку Ђогу за његово досадашње укупно пјесничко стваралаштво, и за одбрану поезије, а поводом књиге Грана од облака – Изабране и нове песме Књижевне задруге Српског народног вијећа из Подгорице и Orpheus-a из Новог Сада 2014.

01a

Професор Ддр Јован Делић и академик Љубомир Зуковић

У образложењу награде наводи се да је Гојко Ђого својим изванредним пјесничким књигама Туга пингвина (1967), Модрица (1974), Кукута (1977), Вунена времена (1981), Црно руно (2002), Кукутин врт (2009) и Грана од облака (2014), постао један од најугледнијих имена српске лирике посљедње трећине двадесетога и првих деценија XXI вијека, а по свом ставу, односу према пјесништву, по пјесничком саможртвовању и пјесничкој судбини, по досљедној, храброј и витешкој одбрани своје поезије, и поезије уопште, по одбрани своје части и части пјесника, Гојко Ђого је јединствена фигура српске поезије не само друге половине XX вијека.

Жарко Ј. Ратковић: Стара Херцеговина -логичан избор
Кнез пјесника са зида посматра: Жарко Ј. Ратковић предсједник Удружења Требињаца "Јован Дучић" у Београду

Кнез пјесника са зида посматра: Жарко Ј. Ратковић предсједник Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду

Конференција за штампу одржана је нимало случајно у ресторану “Стара Херцеговина”  најомиљенијем састајалишту Херцеговаца у Београду.
– Ово је мјесто у коме се окупљају Херцеговци, Требињци и њихови пријатељи. Овдје, са ових зидова посматрају нас велика херцеговачка имена XIX вијека, а међу њима и пјесници као што су Дучић, Шантић, Момо Капор, као и херцеговачки светитељи. Ако знамо да је Стара Херцеговина одувијек привлачила пјеснике, избор да се баш овдје одржи конференција за штампу сасвим је логична – рекао је Жарко Ј. Ратковић, предсједник Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду.

 

02

Пјесник Владимир Јагличић, писац Желидраг Никчевић и новинар “Политике” Зоран Радосављевић

Жири закључује да је “по метафизичким дрхтајима и слутњама, и по високој пјесничкој одговорности, и по завичајним бојама и мирисима, а нарочито по универзалним дометима, Ђогова пјесма је достојна Дучићевог имена и награде”.

Коментаришући одлуку жирија за Слободну Херцеговину, професор др Јован Делић осврнуо се на Ђогове почетке.

У својој првој фази пјесник је био у знаку  француско-симболистичке пјесничке школе која је “загонетала” и “шифровала” језик или како би он рекао “завезивала” језик. У другој фази свог стваралаштва Ђого  је одвезивао свој језик и показао његову рачвасту отровну природу итехником алузивности рекао можда најсуровије истине о нашем времену, нашим приликама, нашем вођи, али тако да те пјесме и та поезија не важе само за један тренутак него својом универзалношћу остаје за сва времена – каже Делић.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић сматра да су Дучићеве вечери поезије су за Требиње најбитнији, најважнији и највећи културни догађај.

– Као што је својом појавом и фигуром Јован Дучић и дан данас један од најважнијих пјесничких стваралаца у српском корпусу, сам епитет “Књаз српских пјесника” упућује да је Требиње Кнежевина Јована Дучића и овом манифестацијом покушавамо да се одужимо великану српске писане ријечи. Захваљујући томе Требиње оправдава тезу да је град културе. Трудимо се да идемо правцем којим нас је Јован Дучић представљао, а знамо да је он  својим животом и дјелима задужио не само Требиње и Херцеговину, већ и цјелокупан српски народ – закључује Вучуревић.

Награда ће свечано бити уручена у Требињу на Дучићевим вечерима поезије о Благовијестима 2016. године.

Извор: Слободна Херцеговина
Текст: Трифко Ћоровић
ФОТО: Слободна Херцеговина

Напомена: Преузимање и објављивање фотографија и текстова са Слободне Херцеговине дозвољено је,  уз навођење извора и линк,  само порталима који су писани ћирилицом 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина