Миодраг је у рату био најмлађи борац Интервентне јединице у чувеној чети покојног војводе Недељка Видаковића, а након рата, док су и родитељи били млађи, наставио је радити повремене послове и бавити се пољопривредом, све док, како каже, кола нису кренула низбрдо.

Kада му је мајка доживјела тежак мождани удар, а отац је био ионако стар и болестан због својих 87 година, он се није могао бавити пољопривредом, мада је имао нешто пластеника, а у свој тој недаћи угинула им је крава, која је овој породици можда била и највећа хранитељица, што је подигло на ноге цијело Требиње, које је устало да му помогне.

„Након што је моја прича објелодањена у медијима, помоћ ми је понуђена са свих страна и свима хвала, а након помоћи коју сам стално добијао од пријатеља, сабораца и комшија, на апел су се одазвали и бивши борци и сви добри људи који су ми чак долазили да помогну да очистим пластеник и да га засадим, а примио ме је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић и обећао ми посао“, казао је Јахура.

Kаже да му много значи стално запослење, јер само отац има примање од 200 марака, што једва да покрива трошкове његових лијекова и лијекова и пелена за непокретну мајку.

Миодраг додаје да је бескрајно био ганут доброчинством свих људи и Срба који су се јавили из цијелога свијета да му помогну, а посебно га је дирнула пажња појединих угоститељских објеката, као и требињског удружења „Свети Вукашин“, које ће му од прилога које сакупљају чланови купити нову краву, те матураната Гимназије „Јован Дучић“.

„Нарочито ме је гануо гест требињских гимназијалаца, који су, умјесто прославе своје матурске вечери, сакупили суму новца да помогну мени и мојим родитељима, након чега сам увидио да Требиње мора ићи ка напретку и просперитету када има овакву омладину, којој желим све најбоље на факултетима, на којима ће, како сам сазнао, већина њих наставити школовање“, истакао је Миодраг.

Затекли смо га у пластенику, гдје је садио паприке, а онда нас је, да би нам као прави херцеговачки домаћин пружио гостопримство, увео у кућу, загрлио и пољубио непокретну мајку, упитавши је треба ли јој шта и наставио причу с нама, нагласивши још једном да пренесемо захвалност свима који су му помогли.

Градоначелник понудио посао у спомен-соби

Миодраг Јахура ускоро би требало да почне да ради у новосаграђеној спомен-соби посвећеној палим борцима Требињске бригаде у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Будући да је Миодраг био један од најмлађих бораца Требињске бригаде, ми смо понудили Борачкој организацији града да га запослимо у спомен-соби као особу која ће водити рачуна и о овоме здању, али ће и посјетиоцима објашњавати све у вези са протеклим ратом и нашим страдањима“, казао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Извор: Независне новине