ГРАДОНАЧЕЛНИК ТРЕБИЊА МИРКО ЋУРИЋ: Нема времена за славље, морамо да радимо!

  • Новоизабрани градоначелник Требиња Мирко Ћурић говорио је за Радио Требиње – о порукама изборне воље грађана, обавезама које те поруке носе и будућем раду нове администрације – у свом првом интервјуу након убједљиве побједе у изборној трци за челну функцију у управи града.

 

Кандидат СНСД-а, којег је подржало још девет политичких партија из Требиња, на јуче одржаним пријевременим изборима за градоначелника Требиња освојио је преко 5.000 гласова више од свог противкандидата из опозиционих ПДП-а и СДС-а.

Према прелиминарним резултатима Централне изборне комисије БиХ, на основу обрађена 44 од укупно 45 бирачких мјеста – Мирко Ћурић је освојио 9.578 или 67,89% гласова Требињаца, док је за кандидата коалиције „Требиње заслужује боље“ Сашу Борјана гласало је 4.530 или 32,11% бирача.

Господине Ћурић, да ли је ово резултат који сте очекивали?

– Ово је заиста велика разлика. По први пут је направљена оволика. Али је, вјерујте, било и очекивано. Јер ми смо заиста улагали велике напоре у посљедње вријеме и ово је за нас било својеврсно оцјењивање рада ове администрације у претходне двије године. Није везано толико за моје име као кандидата – колико за коалицију, тимове људе који су ангажовани као начелници одјељења или директори јавних установа. Једноставно, ту смо да радимо, а рад се оцјењује и вреднује. Још једном желим да се захвалим свима који су ми указали повјерење. Хвала и онима који су сматрали да нешто није рађено добро – и њих позивамо да у наредном периоду слободно изнесу своје незадовољство, и ако је оно аргументовано – да видимо шта бисмо по тим питањима могли заједно да урадимо. Да би и они, ако је то могуће, били задовољни.

Након проглашења побједе синоћ сте казали да је најважније – да се иде напријед?

– То и јесте најбитније. Настављамо гдје смо стали, континуитет је битан. Имамо подршку Владе Републике Српске и Републике Србије. Ми смо ту да припремамо пројекте, да проводимо у дјело оне из претходног периода, а исто тако и планове које смо зацртали у нашој Стратегији развоја града и Средњорочном плану инвестиција.

Нисте изгубили ни на једном бирачком мјесту. Је ли то ико успио да оствари прије ових избора?

– Искрено, нисам то анализирао, али мислим да раније тога није било. Сви у имали понека бирачка мјеста на којима су губили изборе. А ово је важно јер гледамо да нашим радом будемо присутни у свим мјесним заједницама – негдје мање, негдје више. Морамо и убудуће да радимо системски, да слушамо потребе грађана, преко њих лично или преко савјета мјесних заједница.

Имали сте изузетно широку подршку – са СНСД-ом је укупно десет политичких партија стало иза ваше кандидатуре?

– То је итекако значајно. Користим и прилику да се свима захвалим. Једино заједно можемо да остваримо резултате. Такође, и у осталим општинама гдје су јуче одржани пријевремени избори показало се да је веома битно када имате широку подршку политичких партија. Али исто тако је важно када грађани препознају ваш рад и покажу да то цијене.

Како коментаришете то да се ваш противкандидат Саша Борјан није оглашавао након синоћ пристиглих резултата избора?

– С обзиром на то да смо чули у Градској изборној комисији да није било примједби на изборни процес – мислим да је то, на неки начин, некоректно. Прије свега, према гласачима који смо њему као кандидату дали подршку. Али исто тако и према мени. Ако сам ја свом противкандидату честитао рођендан, како сам и обећао, мислим да би било коректније да је и он то тако поступио према мени, као свом суграђанину, да је честитао побједу. Ово је мали град, а треба и сутра живјети.

Да ли се већ зна ко би могао бити именован за вашег замјеника? Кога ћете предложити скупштини на усвајање?

– Искрено, нисмо још о томе размишљали. Битно је да имамо добар тим и да тај неко буде вољан да ради и буде на услузи народу. Јер ту смо сви због грађана. А нису ово лака времена, видјели сте да поједини људи одлазе из Требиња – али наш циљ је да задржимо наше суграђане, али исто тако привучемонеке друге да дођу у наш град. Мислим да смо на правом путу, без обзира на ситуацију у окружењу. Опет ћу рећи, до успјеха на томе можемо једино радом и инфраструктурим пројектима.

Чини се, ипак, да ћете морати брзо предложити свог замјеника: из ЦИК БиХ најављују да се утврђени резултати пријевремених избора очекују до 27. фебруара. Када би се најраније могло сазнати име замјеника градоначелника?

– И претходних два и по мјесеца били смо без замјеника. Гледаћемо да ништа не трпи, али исто тако – да испоштујемо све законске процедуре.

Послије синоћњег двоструког славља – јер сте уз изборну побједу славили и рођендан – радни задаци остају. Већ данас сте ангажовани на новим радним обавезама у Градској управи. Који ће бити ваши први потези?

– Као што смо и раније понављали, за нас је кампања била сваки дан. Тако исто и настављамо. Данас већ имамо машине на терену – „Херцеговинапутеви“ раде асфалтирање око зграде за борачке категорије у Горици и на другим неким локацијама. Већ у овој седмици очекујемо расписивање тендера за изградњу лифта на Факултету за производњу и менаџмент, што је недавно и обећала предсједница Републике Српске. Такође, очекујемо и расписивање јавног позива за прву фазу изградње Духовног центра Мркоњићи. У току су припремни радови за изградњу зграде за младе брачне парове. Све нас то очекује у наредних петнаестак дана. Дакле, за нас нема стајања, настављамо тамо гдје смо стали. А вријеме је идеално за радове…

Разговарала: Влатка Мусић / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар