ПЛАТНО СА КАЛЕМЕГДАНА

  • Млада жена из Румуније жељела је живјети иако процјене љекара нису остављале простора за оптимизам. Откривен јој је рак у ступњу бројних и широких метастаза. Оперативни захват је био неизводљив. Показивали су јој графиконе који су је сврставали у групу скромног постотка излијечења.

Гледала је малог сина од три године који се играо незнајући за тешку борбу у мајци. Супруг је по цио дан радио у највећем тржном центру у Букурешту; одлазио је рано и враћао се касно, празан и блијед као неонско свјетло. Плаћали су кредит за стан, основне потребе биле су све скупље.
Коме да се обрати да је бар охрабри?
Ко је јачи од земаљског очајања?

Рођена је у православној породици поштених и скромних земљорадника. Без сумње је вјеровала у силу која господари над творевином истином и љубаљу. Вољела је иконични лик Свете Петке Српске. Одлазила је као гимназијалка на излете у Јаши, увијек је цјеливала њене мирисне мошти.

Мјесец дана након што је добила отпуст из болнице сањала је да се сусрела са младом и пријатном женом која јој је рекла да извезе лик Св. Петке Српске на бијелом платну од природних влакана. Из сна се пробудила одморна и срећна.

Учинила је све што јој је савјетовано у сну. Ручно је извезла лик светитељке која је деценије провела у пустињи као жива свијећа пред Господом. Осјећала се ведро и снажно. Љекарски преглед је открио да се болест почела повлачити.

Оздравила је. Знала је да јој је Света Петка притекла у помоћ, умивши је марамом од здравља.

Платно са извезеним ликом Свете Петке Српске поклонила је Српској православној цркви, у спомен на чудо и захвалност светитељки српског рода.
Платно Од Здравља чува се заједно са убрусом моштију Свете Петке у Војничкој цркви Ружици на Калемегдану у Београду.

Слава Светој Петки Српској и срећна Крсна слава породицама које је помињу и славе!

Г.Л.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар