ХЕРЦЕГОВАЊЕ: Прво окупљање Требињаца у Београду у овоме веку

  • Требињци у Београду су на овакво вече чекали пуних 37 година, па отуда није ни чудо што је сала култног београдског ресторана “Деветка”у Кошутњаку била премала да своје место пронађу сви они који су то пожелели.

IMG_3814

Текст:Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Требињци су своја прва окупљања у Београду имали почетком двадесетог века, у време када је Лука Ћеловић био алфа и омега тадашње београдске трговине и банкарства. Иако су се Требињци неформално састајали свих ових година, а током деведесетих активно учествовали у прикупљању помоћи за ратом угрожени завичај, ово окупљање је управо због тако велике паузе имало и своју историјску димензију.

IMG_3726

Лука Ћеловић је окупио Требињце у прошлом веку, а у овом је то успео Жарко Ј. Ратковић, председник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду

Удружење Требињаца “Јован Дучић” које је основано у фебруару ове године успело је, после мање од десет месеци рада, поред бројних покренутих активности, организовати ово вече, које ће сасвим сигурно постати традиција.

IMG_3716

Благослов: Свештеник Часлав Маринковић

Скуп је почео благословом свештеника цркве Св. Ђорђа на Бановом Брду Часлава Маринковића, након чега је реч узео домаћин овог скупа Жарко Ј. Ратковић, председник Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду.

IMG_3728

Почаст генералу: Радован Грубач

– Добро дошли на наше заједнично дружење. Окупили смо се за трпезом љубави, да попричамо, поразговарамо, да људујемо и помало херцегујемо. Ово је прво окупљање Требињаца у овоме вијеку, а посљедње је било сада већ давне 1977. године. Али, никад није касно да се дружимо. Није вечерас вријеме за велике говоре, већ за поздраве. Све вас заједно поздрављам, али ћете ми дозволити да у име свих вас посебно поздравим једног господина. Чини ми се да, када је Дучић писао стихове „Херцеговине“, као да је мислио на херцеговачки корпус који је бранио и одбранио српску Херцеговину. Међу нама је вечерас генерал Радован Грубач чија је то највећа заслуга. Ми Требињци имамо чиме да се поносимо у Београду. Међу нама је велики број културних, политичких, привредних и спортских радника… Сви ми морамо у себи стварати храм Херцеговца племенитог, даровитог, отменог и уљудног – рекао је Ратковић.

IMG_3737

Глумац Миодраг Ракочевић

Госте је на књаза пјесника Јована Дучића подсетио глумац и пријатељ Удружења Требињаца глумац Миодраг Ракочевић (недавно је угостио Удружење Требињаца у Културном центру Чукарица) , који је одрецитовао “Јабланове”, а нешто касније и и песму Алексе Шантића “Моји очеви”.

Николина Ковачевић, студенткиња музичке академије оправдала је најаву да су на њен глас љубоморна и црквена звона.

IMG_37541

О чему него о љубави: Божидар М. Глоговац

Гостима се потом обратио и требињски пјесник Божидар М. Глоговац и одрецитовао своју песму “Љубав”.

Херцеговачко вече никако не би могло проћи без гусала. Навикли смо да стасити гуслари обично плене пажњу гостију, ове вечери публици се представила млада Бојана Пековић. Иако је дошла из Краљева, како је сама рекла заволела је Требиње кроз песме и стихове Божидара М. Глоговца. Он је и аутор песме Милунка Савић коју је извела посебно за ову прилику.

IMG_3790

Цела сала певала са њима: Николина Ковачевић и Бојана Пековић

Врхунац вечери је био када су две младе даме Николина Ковачевић и Бојана Пековић заједно отпевале “Тамо далеко”.

IMG_3794

Пред крај програма глумица Љиљана Јакшић је на себи својствен начин приредила тачку и уз скадарлијски оркестар “Има дана” са Жарком Ј. Ратковићем отворила плес.

IMG_3809

Заплесали: Жарко и Мирјана Ратковић

Програм је водила млада Тијана Максимовић.

IMG_3715

Није била ни рођена када су се Требињци у Београду задњи пут окупили: Тијана Максимовић

За столовима су били служени херцеговачки специјалитети: пријеснац, зубачки сир, херцеговачка вина…

IMG_3811

Глас Требиња: Два минута касније сто је био празан

Поред херцеговачких специјалитета сви су били заинтересовани и за нови број „Гласа Требиња“ који је у рекордном року разграбљен.

IMG_3685

Са лепшом половином: Угљеша Мрдић

Својим присуством овај скуп су увеличали саветник у Министарству правде Републике Србије Угљеша Мрдић, као и народни посланик из Требиња Лука Петровић.

IMG_3766

Народни посланик у Скупштини РС: Лука Петровић

Са земљацима се дружила Татјана Булајић, сада замјеница директора Туристичке организације Требиња.

IMG_3779

Дођите на сајам младог вина у Требиње: Татјана Булајић и Вељко Вучуревић

Ту су били још: Раде Петровић, Вељко Вучуревић, Мишо Рупић, Јован Игњатић, Велиша Миљановић, Неђо Максимовић, Обрад Ћук, Јово и Ристо Дробњак, Жарко Бутулија, Мишо Аџовић, Небојша Ратковић…(набрајање је иделна прилика да се многима замериш, па се унапред извињавам)

IMG_3689

Договор кућу гради: Раде Петровић и Жарко Ј. Ратковић

Програм није могао да почне док се није појавио Урош Милојевић, председник удружења Херцеговаца из Зрењанина.

IMG_3822

Координациони одбор Херцеговаца у Србији је на окупу: Урош Милојевић, Светозар Црногорац, Миодраг Дунђеровић, Сретен Пиштало и Милан Гутић

IMG_38251

Боривоје Вукајловић, Ђорђо Радојичић, Урош Милојевић…

А са њим су стигли Биљана Ружић, Милан Зечар, Милан Бели Бјелогрлић, Рајко Бјелица.

IMG_3828

Рајко Бјелица, Биљана Ружић, Милан Зечар, Слободан Аћимовић

Требињцима су подршку дали и председници свих осталих херцеговачких удружења.

IMG_3831

Миленко Чабрило, Светозар Црногорац и Миодраг Дунђеровић

Из Суботице су стигли Сретен Пиштало и Боро Вукајловић, из Новог Сада Ђорђо Радојичић, Милан Гутић и Слободан Аћимовић из Панчева Миленко Чабрило, испред Клуба Гачана Светозар Црногорац, клуба Билећана Миодраг Дунђеровић и Боривоје Кркелић…

IMG_3675

Божидар М. Глоговац и Боривоје Кркелић

Расположени Требињци су запевали, развукло се и коло. Дружење се наставило до касно у ноћ.

IMG_3838 IMG_3833IMG_3844 IMG_3815

ИМГ_3838 ИМГ_3815 ИМГ_3844 ИМГ_3833

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар