ХЕРЦЕГОВЦИ У СУБОТИЦИ ПРОСЛАВИЛИ СРЕТЕЊЕ: Сабор старога краја и српског обичаја (ФОТО)

Дан Завичајног удружења Херцеговина обиљежен је на Сретење 15.2.2019. као и сваке године у Хотелу Патриа у Суботици.

Херцеговци и њихови гости су уживали у богатом културно-умјетничком програму. У гогатом програму најприје се представила  Виолета Радић, студент етномузикологије у Новом Саду, затим, пионирска женска пјевачка група КУД-а Љубиње, мушка пјевачка група Удружења за очување народне пјесме и игре Сава Владиславић Гацко, Љубиша Атељевић, народни гуслар родом из Требиња, Милован Симић, ученик Музичке школе из Суботице је свирао виолончело.

 

ДРАГОСЛАВ АНДРИЋ НОВИ ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА

Изборна скупштина Удружења је била 9.2.2019. гдје је умјесто досадашњег предсједника Сретена Пиштала, који је и даље активни члан удружења изабран нови Драгослав Андрић.

– Суштина одржавања оваквих вечери је одржавање традиције Херцеговаца који су послије Првог или Другог свјетског рата, послије ових најновијих збивања дошли на подручје суботичке регије. Поред тога што се трудимо да будемо добри домаћини, прилагођавамо се и старосједиоцима, и дајемо свој допринос развитку нашег новог дома, у овом случају Суботице – рекао је Андрић.

Здравицу је говорио проф. др Јово Радош и подигао чашу у славу јуначким прецима и на здравље потомцима и између осталог цитирао стих херцеговачке ганге „Херцеговци када се сложе и олово пливати може”.

Драги Вучковић начелник Сјевернобачког управног округа обратио се скупу са ријечима да се Србија и Република Српска увијек срећу на најбољи начин, да буду радост једни другима.

Срђан Самарџић, члан Градског вијећа задужен за туризам, инвестиције и међународну сарадњу пожелио је свим Херцеговцима да се пријатно осјећају у Суботици, и да се дуго година окупљају у што већем броју.

ШАПУРИЋ: ШИРИМО МОСТОВЕ ПРИЈАТЕЉСТВА

Бојан Шапурић, замјеник предсједника Скупштине Града Требиња је донио поздрав из Херцеговине.

– Желим да и даље гајите љубав према Херцеговини ширите нераскидиве мостове пријатељства и останете мјесто окупљања. Вече Херцеговаца је значајно јер окупља људе из кулутрног, политичког и друштвеног живота Србије и Републике Српске. Сматрам да је изузетно важно да се у Суботици као и у цијелој Војводини очувају традиција и култура Херцеговине и Херцеговаца – рекао је Бојан Шапурић.

Познати српски пјесник, добитник мноштва награда, аутор књига за одрасле и дјецу,човјек којем је Свети архијерејски синод Српске православне цркве додијелио 2016. Орден Светог деспота Стефана Лазаревића, Благоје Баковић говорио је своје стихове.

– Аутор сам пјесме Сјећање на мраве. Питали су ме чега се то пјесник сјећа када се сјећа мрава. Када се један пјесник много честитог и страдалног рода какав је српски сјећа мрава, обично их се сјећа у немравље доба. Да смо ми Срби учили од мрава, шта треба да урадимо за наш мравињак, не бисмо доживјели да нас мравоједи спасавају милосрдним анђелима, а ми да кличемо како мравоједи немају алтернативе и да журимо да се из мрава претворимо у мравоједе не би ли избјегли своју мрављу судбину коју нико није избјегао – рекао је Благоје Баковић, и нагласио како иако је из Црне Горе драго му је када га Херцеговци сматрају за свог пјесника.

Парох коњички јереј Милан Бужанин и парох суботички Драган Стокин благословили су вечеру

КУД САВА ВЛАДИСЛАВИЋ ИЗ ГАЦКА ИЗДАЈЕ ЦД

Дан завичајног удружења Херцеговина увеличали су и чланови мушке пјевачке групе Удружења за очување народне пјесме и игре Сава Владиславић из Гацка.

– Први пут смо вечерас у Суботици. Удружење постоји осам година, а пјевачка група ради три године, веома интензивно и добитници смо многих признања и награда на такмичењима у изворном пјевању –  рекао нам је Лазар Окиљевић предсједник Удружења за очување народне пјесме и игре Сава Владиславић Гацко и додао да је у припреми издавање њиховог првог цд-а.

Пјевачка група пионирског ансамбла која је дио КУД-а Љубиње допутовала је у Суботицу на челу са предсједницом КУД-а Десанком Радић.

– Дјевојке су пресрећне што су дио свега овога и што на овако значајан дан, као што је Сретење прослављају са људима нама блиским. Иако смо удаљени километрима, блиски смо срцем и душом – рекла је Десанка Радић предсједница КУД-а Љубиње.

НАТАША НИНКОВИЋ: ХЕРЦЕГОВИНА ИЗНАД СВАКОДНЕВНЕ ПРОЛАЗНОСТИ 

Пјесник Благоје Баковић је поклонио своје збирке пјесама глумици Наташи Нинковић која се том приликом обратила присутнима.

– Мислим да је јако значајно у времену у којем живимо брзог темпа, лаког профита и отуђености издвојити вријеме да његујемо традицију и чувамо сјећање и вриједности наше дивне Херцеговине – рекла је Наташа Нинковић.

ПОТОМЦИ СЛАВНИХ РАТНИКА

На овом окупљању Херцеговаца упознали смо и Суботичанку по рођењу, а Херцеговку по поријеклу Миланку Ивковић која је са нама подијелила причу о свом прадједу.

– Мој прадјед Спасоје Ивковић се родио 1850. године у Доњем Дрежњу код Невесиња. 1875. године је учествовао у Херцеговачком устанку „Невесињска пушка”. Када је почео Први свјетски рат имао је преко 60 година, али га то није спријечило да пређе Дрину и у Чачку се пријави у добровољце и оде на фронт – рекла нам је Миланка Ивковић и додала како је њен прадједa добио парцелу 1922. године на сјеверу Бачке, али се тек у новембру 1945. године са породицом доселио у Нови Жедник гдје је живио до 1955. године.

Спасоје са породицом са којом је дошао у Жедник из Херцеговине

Иванка нам је рекла да Херцеговци који живе у добровољачким селима око Суботице (Душаново, Вишњевац, Мишићево, Рата, Хајдуково, су потомци храбрих људи који су исписали историју српског народа.
Занимљиво је да се Спасојев унук Томислав Ивковић својевремено прославио као голман загребачког Динама, београдске Црвене Звезде, а са репрезентацијом Југославије освојио треће мјесто на ОИ 1984. године у Лос Анђелесу. Са репрезентацијом је стигао и до четвртфинала Свјетског првснства у Италији 1990. године. У том четвртфиналу Ивковић је одбранио пенал славном Марадони, али то није било довољно да Југославија избаци тада великог фаворита Аргентину.

Херцеговина цијели свијет насели, а себе не расели. На југу Српске егзистира мала, а велика, посна, а поносна Херцеговина – Светог Саве дједовина.

Драгана Бокун
ИЗВОР: СРПСКО КОЛО
ФОТО: Subotica.com

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Анонимни Reply

    Kako mogu da was pitam za kucu

Оставите коментар