Слободна Херцеговина » Гојко Ђого: Римована горчина

Гојко Ђого: Римована горчина

  • Гојку Ђогу признање “Миодраг Ћупић” за књигу песама “Грана од облака”. Награђена збирка синтеза поетског трагања за светлошћу и истином. Ћупић је до краја достојно носио свој крст

kul-djogo_620x0
НАГРАДА “Миодраг Ћупић” припала је познатом песнику Гојку Ђогу за књигу изабраних и нових песама “Грана од облака”, у издању новосадског “Орфеуса”.

Жири који је радио у саставу Андрија Радуловић, Милица Бакрач и Будимир Дубак, донео је једногласну одлуку, а награда која се састоји из дипломе, плакете (рад вајара Света Радовића) и новчаног износа од хиљаду евра, биће лауреату уручена у Подгорици 9. маја.

– Пријатно ме изненадила Ћупићева награда. Дело овог писца је остало помало у сенци романа “Јади Горчина Петровића”, који је пре 40 година забрањен и уништен, а он осуђен на пет година условног затвора – каже за “Новости” Ђого, на вест о награди. – Па и тај роман је предуго био “узапћен”, тако да до данас није ваљано прочитан ни вреднован како заслужује. А сам писац је неколике деценије био под епитимијом једног и другог режима, најпре као дисидент, потом као српски националиста.

У саопштењу жирија наводи се да је песништво Гојка Ђога деценијама у врху савремене српске поезије, што је аутор потврдио и најновијом књигом. “Грана од облака” представља својеврсну синтезу Ђоговог аутентичног поетског трагања за светлошћу и истином кроз простор језика, митологије и историје са препознатљивим личним печатом. Песник, по оцени тумача, следи ону златну нит српске поезије, која се испреда од народног песништва преко Настасијевића и Попе, па све до европских песника попут Хелдерлина и Малармеа.

Песникова култна књига “Вунена времена” била је забрањена, а песник осуђен, и утолико пре, како је истакнуто, Ђогу припада награда “Миодраг Ћупић”, јер је сличну судбину имао и писац Ћупић, чији је роман “Јади Горчина Петровића”, био забрањен, а тираж уништен седамдесетих година прошлог века.

Име Ћупићевог главног јунака, Горчина, по Ђоговим речима, својом етимологијом и семантиком сугерише горчину, главну ознаку његова карактера, и свакако није без предумишљаја тако крштен.

– Чак и да нема аутобиографских спојница, а има, у роману се осећа да је писац делио ту горчину са својим јунаком. Као да су им се судбине дозивале. Исти је то пут само што је једно фикција, а друго живот. Миодраг Ћупић је до краја достојно носио свој крст и својим животом оверио своје дело. Књижевна критика је остала дужна овом изванредном писцу и тај дуг би, за добро наше књижевности, ваљало намирити – каже Ђого.

ПОВРАТАК
Књигом изабране и нове поезије “Грана од облака” Ђого се на песничку позорницу вратио после скоро шест година паузе. Почетком године за њу је добио и престижну Змајеву награду Матице српске.
– Језик ове поезије је особен, видовит, сликовит, метафоричан, ироничан, редукован и богат значењима. Зато се Ђогове песме памте и воле. Иако је књижевна критика високо оценила његово место у савременој поезији, овај песник је у једном периоду био гоњен и искључен из културног живота – наводе чланови жирија.

 

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина