Академик Милорад Екмечић сахрањен у Алеји заслужних грађана

  • Академик Милорада Екмечић сахрањен је данас на Новом гробљу у Београду, у Алеји заслужних грађана, у присуству породице, академика, поштовалаца и представника влада Републике Српске и Србије.

20150902175240_323594
Сахрани су у име Републике Српске присуствовали министар просвјете и културе Дане Малешевић и министар науке и технологије Јасмин Комић, као и директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, те директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, а у име Србије министар правде Никола Селаковић.

Од једног од највећих српских историчара опростили су се предсједници академија наука и умјетности Републике Српске и Србије Рајко Кузмановић и Владимир Костић, који су истакли значај Екмечићевог дјела за српску историју.

Кузмановић је истакао да се о лошем човјеку увијек може рећи превише, а о добром премало, али да је Екмечић био добар човјек, који је мудрошћу и памећу доприносио српској историји. Костић је истакао значај Екмечићевог доприноса раду Српске акедемије наука и уметности.

Од Екмечића се опростио и историчар Љубодраг Димић, који је истакао да је послије Екмечића остала велика празнина у науци.

Сахрани, која је обављена послије опијела, присуствовали су и бивши функционери Републике Српске Биљана Плавшић и Момчило Крајишник, као и генерални секретар АНУРС-а Драгољуб Мирјанић.

Претходно је у Скупштини града Београда одржана комеморација, на којој је говорио министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић.

Академик Милорад Екмечић преминуо је 29. августа у Београду у 88. години.
Рођен је 1928. у Пребиловцима у општини Чапљина.

Општу историју дипломирао је у Загребу 1952. године, а докторску дисертацију „Устанак у Босни 1875-1878. године“ одбранио је у Загребу 1958. године.

Након специјализације у Принстону наставио је да ради на Филозофском факултету у Сарајеву до избијања рата 1992. године. Био је члан Академије наука и умјетности БиХ од 1973. године, а Српске академије наука и умјетности од 1978. године.

Био је дописни члан и Црногорске академије наука и умјетности, као и члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

Тадашњи предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић га је 2010. године одликовао Орденом части са златним зрацима, а добитник је Кочићеве награде и Ордена Светог Саве.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар