Патријарх српски Порфирије освештао Храм Сабора Светог Јована Крститеља у Жаркову

  • Његова Светост патријарх српски господин Порфирије служио је Свету архијерејску литургију и освештао новоизграђени Храм у насељу Макишке терасе на Чукарици, који  носи име Сабора Светог Јована Крститеља.

Освећењу Храма присуствовао је председник Народне Скупштине Републике Србије др Владимир Орлић, председник општине Чукарица Срђан Коларић, помоћник председника Јовица Гостојић и чланови Већа Миљан Ћеранић, Бранка Спаић-Флегер, Чедомир Совтић и Александар Благојевић, директор у Народној банци Раде Петровић, заменик директора „Београд на води“ Александар Трифуновић, бројни грађани и парохијани.

„Нема веће радости за једну заједницу, за један град, за једно село,, за један део града, за неко насеље, од радости када се освећује место, када се освећује храм у којем ће се служити света литургија празницима и недељом, у којем ће се Богу молити, свештеник са својим народом свакодневно. Нема веће радости и нема већег благослова“, рекао је Његова Светост патријарх Порфирије . „Храм божији , браћо и сестре постоји као место сусрета са Богом који је смисао и радост наша, без кога не можемо ни један корак учинити“, рекоа је патријарх и изразио радост због освећења храма у којем ће се од данас, с благословом Божијим служити Света литургија, а сви који овде живе имаће прилику да се овде и организују и сусрећући се са Богом и међусобно се сусрећу да у Богу, Христу, у вери буду једно, поручио је окупљеним парохијанима Његова Светост патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије уручује орден Светог Саве другог степена херцеговачком добротвору Раду С. Петровићу који је, између осталога, и замјеник предсједника Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду

Након чина освећења новоизграђеног Храма и Свете архијерејске литургије Његова Светост патријарх Порфирије доделио је ордене Српске православне цркве добротворима који су помогли изградњу Храма. Највиша одличја Синода Српеске православне цркве ордене Светог Саве другог реда добили су председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић, директор у Народној банци Раде Петровић, главни инжењер грађевинског предузећа Грамис Рајко Ранковић, директор предузећа „М“ Милан Матковић, а директор предузећа Грамис Милош Спасеновић одликован је орденом Краља Милутина.

Старешина Храма протеојереј ставрофор Милан Виленица захвалио се Његовој Светости, добротворима, општини Чукарица и председнику Срђану Коларићу и свима који су несебично помогли изградњу Храма Сабора Светог Јована Крститеља.

У културно уметничком програму у порти цркве учестовао је КУД „Туцовић“ и гуслари.

Извор: Општина Чукарица

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар