ЧИКА ЂОРЂЕ, СРЕЋАН РОЂЕНДАН: Чувар српског војничког гробља у Солуну напунио 93 године

  • Ђорђе Михаиловић, чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, напунио је 93 године.

Снимак екрана Јутјуб

Чувени деда Ђорђе рођен је на данашњи дан 1928. године у Солуну и више од пола века дочекује и испраћа потомке српских ратника настрадалих на Солунском фронту у Првом светском рату. После оца Ђура и деде Сава трећа је генерација чувара гробља из породице Михаиловић, а будући да синова нема, чика Ђорђа ће наследити Предраг Недељковић.

Сваки посетилац Зејтинлика пожели да се слика са чика Ђорђем и са пажњом слуша његове стихове и приче. Добро је познат свима који су посетили место на којем почивају посмртни остаци око 8.000 хероја Великог рата настрадалих током битака на Солунском фронту у редовима српске војске. Ђорђе је преузео дужност од оца 1960. године. Солун је тада, како је рекао, имао 160.000 грађана док данас има око милион и по, гробље је било на периферији, а данас су га окружиле нове грађевине и практично се налази у центру града.

Ђорђе Михаиловић одликован је Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена.

Недавно је о деда Ђорђу снимљен и документарни филм „Чувар части и поноса“.

– Србе не треба да деле партије. На то их опомињу јунаци са Солуна. Срби треба да буду једна партија, као што су били онда кад су се борили и изборили слободу у Првом рату. Ни мене никад није занимало ко је којој партији припадао, овде су сви, чије кости почивају, припадали јуначкој Србији. Дали живот за отаџбину и слободу. За част и поштење – рекао је у филму деда Ђорђе.

(Курир.рс)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар