Чатење “Дневника Пера Тунгуза, ‘арамбаше”

  • У “Дому младих Требиње” у суботу 22. јуна увече одржано је вече монодраме, данас не толико уобичајене позоришне форме на домаћим сценама.  Све поприма дозу раритета када се зна да текст који је публика одслушала није изводио професионални глумац, већ – аутор текста. Разлог за то је чињеница да се рада на његовој реализацији прије шест-седам година прихватио вансеријски домаћи глумац, перјаница српског глумишта, сада покојни бард Небојша Глоговац.

“Покојни Небојша и моја маленкост наступали смо више пута заједно у оквиру невесињских манифестација посвећених сјећању на ратне епопеје ту вођене у вријеме славе Митровдана деведесетих година прошлог вијека, на којима је Небојша великодушно гостовао више пута. Такође, великодушно је пристао да буде мој посебан гост у простору “Српског друштва писаца” на Коларцу гдје сам прије осам година промовисао једну од својих књига” – прича нам аутор који наступа под псеудонимом Алхемичар.
“Разговарајући често у слободно вријеме на тему квалитетне промоције Херцеговине, сложили смо се да нагласак треба ставити на нашу богату националну историју и традицију, па смо закључили да би позоришни и филмски аутори требали да се баве таквим темама, које би онда глумци били у прилици јавно и да изводе. На тај начин настао је текст који на свој начин осликава дио биографије легендарног хајдучког арамбаше Пера Тунгуза, невесињског јунака који је својим смјелим акцијама практично и покренуо славну “Невесињску пушку”, а кога је Глоги онда прихватио као један од својих будућих пројеката. Нажалост, умро је прије него што га је реалозовао, што је онда на мени оставило моралну обавезу да на свој начин у јавност донесем тај исти текст, посвећен покојном Небојши, а у име сјећања на славу наших предака, кроз лик и живот Пера Тунгуза ‘арамбаше, прије свих.”
Да јавност и те како позитивно реагује на наведени текст, доказују позиви Алхемичару одмах послије требињског наступа у чак три града – Брчко, Бијељину и Херцег Нови.
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Чатење “Дневника Пера Тунгуза, ‘арамбаше”

Оставите коментар