ДОБРОДОШЛИ У ХЕРЦЕГОВАЧКУ КНЕЖЕВИНУ ВРШАЦ: Божидар Пашајлић 17. пут угостио земљаке (ФОТО)

  • У хотелу ,,Хелвеција“ у Вршцу 15. јуна приређено је 17. Херцеговачко сијело у организацији Удружења Херцеговаца и пријатеља Херцеговине где се окупило више од 300 Херцеговаца који живе на простору Војводине.

На почетку вечери присутне су поздравили председник Завичајног Удружења Херцеговаца и пријатеља Херцеговине Божидар Пашајлић, док је у име градоначелника Града Требиња присутне поздравио Бојан Вучуревић, начелник Од‌ељења за туризам, заштиту животне средине и предузетништво.

Скуп је благословио свештеник Александар Станојловић, а испред општине Вршац Херцеговце је поздравио члан Већа Чебзан Дејан.

Програм вечери био је и овај пут у духу Херцеговине, уз изворне песме, гусле, здравице и соло и етно певање.

“И песмом и храном желели смо да ово вече подсећа на Херцеговину и обичаје у нашим крајевима. Приближили смо се Херцеговини да ближе нисмо могли и игром и песмом и обичајима. Посебно бих се захвалио добрим људима, нашим спонзорима дружења без којих не бисмо могли овако богат програм припремити”, рекао је председник Пашајлић додајући да Удружење ове године обележава 20 година постојања.

,,Херцеговци су на простор Вршца дошли 1923. године као Солунски добровољци после Првог Светског рата. Међутим где год били, Херцеговину волимо и у срцу носимо. Данас се кроз Удружење бавимо хуманитарним радом и сваким даном растемо, увећавајући број чланова. Наше обичаје и традицију чувамо и преносимо на млада покољења. Ако то не урадимо нисмо се имали рашта и рађати, а млади нам то не би опростили”, поручио је Пашајлић.

Бојан Вучуревић, начелник Од‌ељења за туризам, заштиту животне средине и предузетништво Града Требиња захвалио се на позиву и изразио искрену захвалност организатору на труду и хуманитарном раду чланова Удружења Херцеговаца из Вршца који нису и никада неће заборавити своје корене и Херцеговину из које су потекли те упутио позив свим присутнима да посете Требиње и Херцеговину и овог лета.

 

Богат културно-уметнички програм отворила је етно певачица и чланица опере Српског народног позоришта у Новом Саду Милица Досковић песмом ,,Еј Србине, пробуди се”.

Затим су наступили здравичар Вукојица Сандић, певачка група (мушка и женска) ,,Ерцеговина” из Сечња, гуслари Мајо Милошевић и млади Миодраг Спремо (13 год) са сестрама Анђелом и Милицом које су певале о Невесињу и Косову, што је било право освежење вечери.

И ове године организована је богата томбола, а прва награда била је летовање у Грчку 12 дана за 2 особе. Међу вредним наградама било је и викенд путовање за двоје на Копаоник -Јат Апартмани, затим продужени викенд у Требињу – Град Сунца за 2 особе, хотел ,,Моско”- викенд за 2 особе, СПА центар ,,Хелвеција” два термина, Драшковић Душан поклонио је 2 техничка прегледа, Бегенишић Мирослав -Ћира 6 кг меда, а Скоко Дејан 12 кг меда.

Скупу Херцеговаца присуствовали су бројни истакнути гости, представници завичајних удружења Херцеговаца из Бања Луке, Суботице, Новог Сада, Зрењанина, Сечња, Ковина и Београда, а међу њима је био и домаћин – хецеговачки кнез Родољуб Драшковић, власник компаније ,,Swislion”.

Водитељ програма био је Урош Марковић.

 

Весна Пешић,
новинарка ,,Српског кола”

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар