НА БИСТРИЦИ 35 ПЛИВАЧА: Синиша Говедарица први допливао до Часног крста

  • Богојављенско пливање за Часни крст другу годину узастопно одржано је у Миљевини на ријеци Бистрици. Стазу дугу 33 метра који симболизују број година живота Исуса Христа препливало је 35 пливача. Међу њима и једна дјевојка.

До Часног крста први је допливао Синиша Говедарица из Миљевине који је награђен иконом Свете Тројице. Побједу је посветио петнаестогодишњем сину Огњену.

-Велика ми је част што сам пливао за Часни крст и што сам први стигао до њега. Часни крст сам поклонио сину да остане на млађем нараштају-рекао је Говедарица.

За Огњена Говедарицу ово је друго учешће.

-Мало је хладно, али је осјећај одличан-рекао је Огњен.

На богојављенском пливању у хладној Бистрици и ове године одважност је показла седамнаестогодишња Валентина Вуковић, прошлогодишња побједница.

-Ово је један савршен осјећај. Успјела сам да испливам уз подршку својих родитеља-рекла је Вуковићева.

Пливању за Часни крст претходила је Света литургија са освећењем богојављенске водице у Храму Светог поророка Илије. Потом је услиједила свечана литија до лијеве обале Бистрице у селу Оцркавље.

Парох миљевински Љупко Медовић истиче важност чувања традиције и пливања за Часни крст.

-До прошле године на подручју општине Фоча годинама није било пливања. Заједно смо се организовали и надам се да ће се и у годинама пред нама одржавати. Ово је велики примјер заједништва једне заједнице у којој се лијепо слажемо и договарамо-рекао је Медовић.

Богојављенско пливање за Часни крст организовала је Црквена општина Миљевина уз подршку мјештана и локалне управе.

Дејан Мандић / РАДИО ФОЧА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар