СВЕТИ ЈОВАН У ХЕРЦЕГОВИНИ

  • Првог Светог Јована родила је Света Јелисавета, тетка Пресвете Богородице, кћери Анине. Јован се родио на пола године прије Исуса, довољно тек да најави Христове кораке Јерусалимом. Пострадао је с Њиме на стази благовијести, на крају и главу принио зарад ове истине.

Црква Светог Јована Крститеља у Требињу

Свети Јован Крститељ је први Јеврејин који се крстио Новим завјетом крстивши самога Бога. И први хришћанин који је своју главу понио у небеске руке. Ријека Јордан неодвојива је од Светог Јована, као што је истинско крштење неодвојиво од смислене жртве. И као што је град Требиње неодвојив од водопојне Требишњице. А Требишњица је наш српски Јордан, једна од првих српских крстионица у којој је Апостол Павле погружавао Србе у спомен на Крштење Јованово.

Поред Требишњице је горио древни старословенски (српски) „требник“, жртвеник у славу бога Перуна. Требиње је било посвећено господару небеских сила, грома и муње. По њему су названи град и цијела његова област, а и данас носе то име преображено смислом Христове жртве.

Једна од најзначајнијих требињских цркава је она у славу Светог Јована Крститеља, на гробљу у Полицама, поред саме Требишњице. Јако је важна јер се налази на најстаријем познатом српском православном гробљу у Требињу.  Поред једне од првих крстионица на словенском југу. Ово је било српско жупанско гробље још од 12. вијека, а сигурно и прије. Ту су сахрањивани требињски жупани, претходници хумских владара из лозе Немањића.

О томе свједочи надгорбни споменик жупана Грда из 1180. године, управо пронађен поред ове црквице 1907. године.  То је најстарији познати ћирилични запис у Босни и Херцеговини. Сматра се да је у непосредној близини, или на бријегу поврх гробља, био први српски жупански двор и град у Травунији.

Од Светог Јована до Светог Саве, од Јордана до Требишњице, од Свете Земље до свете Херцеговине много је времена и воде протекло и тећи ће јоште. Двије хиљаде година крштења и 800 година Српске цркве у Херцеговини.

ТЕКСТ И ФОТО: Горан Лучић 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар