БЕЗ СТРАДАЊА НЕМА ВАСКРСЕЊА: Прослављен Петровдан – храмовна слава на Борцима код Коњица (ФОТО)

  • Црква Светих апостола Петра и Павла на Борцима код Коњица јуче је прославила своју крсну славу – Петровдан. Ово је била прилика да се на традиционално молитвено сабрање окупе сви они који ово поднебље, упркос свему, још увијек сматрају својим, расељени и разуђени на стотине и хиљаде километара од Борашнице и Кисера.

Света архијерејска литургија почела је у 10.00 часова након које је услиједило ломљење славског колача и литија око самог Храма коју су предводили доскорашњи парох коњички протојереј-ставрофор Милан Бужанин, те његов новоизабрани насљедник, отац Дејан Грчић.

У пригодној бесједи отац Милан је говорио о томе како ово свето мјесто и сви ми који се годинама окупљамо у овом храму и на гробљима наших предака свједочимо да без страдања нема васкрсења. То су посвједочила и два наша новопредстављена мученика, невини дјечаци од пет и седам година, Петар и Павле Голубовић, који су у ноћи између 1. и 2. јула 1992. године, заједно са својим родитељима, угледним коњичким професорима Ђуром и Властом, стријељани. Као такве, Христос их је прославио ореолом непролазне славе.

Бужанин је навео и то да је прије двије године овај велелепни храм, уз Божју помоћ и трудом благочестивог народа,  обновљен управо њима у част и да смо сви ми који долазимо у њега дужни да одржавамо своја имања, јер је свака стопа ове земље натопљена мученичком крвљу наших предака.

У разговору за Слободну Херцеговину отац Дејан Грчић истиче да прослављајући празник Светих апостола Петра и Павла, прослављамо људе од Бога изабране, који су Христа посвједочили широм васељене.

„Прослављамо најпростије људе рибаре, који посташе најмудрији носећи Христа у себи и објављивајући га другима, а то је поука и позив свима нама да чинимо исто. Сабрањем у храму на Борцима, свједочимо своје вјековно постојање на овим просторима, а како видимо сваке године све нас се више окупља. Док год обилазимо своје храмове, гробља и родна мјеста, до тада ће она бити жива.”

Највећа импресија оца Дејана јесте у томе што се све већи број младих људи интересује и ангажује око својих светиња. Управо један такав човјек, млад, био је кум јучерашње славе и славског ручка – Владимир Сарић.

Иначе, Црква Светих апостола Петра и Павла на Борцима подигнута је 1896. године у вријеме митрополита Серафима Перовића и протојереја Димитрија Јовановића и проглашена је за национални споменик Босне и Херцеговине.

Огњен Кандић
ФОТОГРАФИЈЕ: Епархија ЗХИП

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар