Београд добио улицу и спомен-плочу Благоја Јововића

  • Загорска улица у Земуну од данас носи име Благоја Јововића, који је 1957. године извршио атентат на усташког вођу Анту Павелића, а у тој улици откривена је и спомен-плоча посвећена Јововићу.

Таблу са натписом улице и спомен-плочу открили су министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, заменик градоначелника Горан Весић и директор Музеја жртава геноцида у Београду Вељко Ђурић Мишина.
„Ово је време да Србија прекине своје поделе, да сви заједно гледамо у будућност, јер да би Србија била успешна, морамо да будемо заједно“, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Директор Музеја жртава геноцида – историчар Вељко Ђурић Мишина подсетио је да се ова улица звала Загорска, те да од данас она носи име Благоја Јововића.

„Мој посао као историчара јесте да појасним неколико недоумица које су се појавиле у овом случају. Прва асоцијација на помен Благоја Јововића јесте чињеница да је у питању човек који је смртно ранио Анту Павелића. Историја још увек није рекла све о Јововићу и нека данашњи чин буде почетак додатне приче на коју чекамо готово цео век“, рекао је Ђурић Мишина.

Овом приликом прочитано је и писмо захвалности породице Благоја Јововића.

РТС.РС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар