БЕОГРАД, 16. НОВЕМБАР 2023. ГОДИНЕ: РАДОМИР УЉАРЕВИЋ – ЖИВИ КРЕЧ

  • разговор са писцем поводом књиге
  • четвртак, 16. новембар у 19.00 велика сала СКЦ
  • учествују: Јован Делић, Желидраг Никчевић и аутор
  • уредник Весна Капор

 

Певајући о пропасти како човека самог, дакле појединца, тако и народа, понајвише свога, Радомир Уљаревић је избрусио митску форму певања до те мере да, сонет постаје једино средство да се опева суноврат као родно место зла. Једноставност којом се уздиже у форми језика, истовремено разобличава зло као посебну категорију али и стварност, односно реалност у којој живимо.

У питању је чиста лирика, која памти у једној од најлепших форми поезије, коју је Уљаревић, белодано, мајсторски савладао. Ови сонети писани искуством раних година које је старије од њих – како каже песник, обликовали су га и упутили у највећу тајну – тајну мене. Одговор на питање „Откуд та искуства у раним стиховим?” – даје поезија која је једина у стању да одгонетне и оно необјашњиво. Књига сонета „Живи креч” морала је да буде објављена много раније, јер би тим пре, увидели да је Уљаревић, своје песме написане у слободној форми (за које је добио нека од најзначајнијих књижевних признања) – уствари разримовао.

Овом књигом се аутор придружио класи прворазредних савремених песника везаног стиха Рајка Нога, Ђорђа Сладоја, Милана Ненадића, Ђорђа Нешића, Благоја Баковића… а ако томе придодамо и оне „разримоване” јасно је, да је реч о песнику који влада обема формама – а таквих је у нас мало!

Бранислав Зубовић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. kedem isabel Reply

    здраво свима, овде сам да поделим мало сведочанства. Моје име је Наоми Самуел, имам 40 година, удала сам се са 31, имам само једно дете и живела сам срећно до краја живота. После годину дана брака мој муж је постао тако чудан и не разумем баш шта се дешава, он је препун од куће до друге жене, толико га волим да и не сањам да ћу га изгубити, дајем све од себе да будем сигуран муж ми се враћа, али све без помоћи, плачући и плачући тражећи помоћ, причала сам о томе са његовом породицом али нисам добила одговор. Тако је моја најбоља пријатељица Ана Јохансон обећала да ће ми помоћи. Причала ми је о човеку по имену др Апата, рекла ми је да је он велики човек и прави човек коме се може веровати и да нема никакве везе са љубавним проблемима које не може да реши и рекла ми је како је помогао безбројним људима у обнављању њиховог односа. Био сам заиста убеђен, брзо сам контактирао његову мејл адресу, драпата4@гмаил.цом или његов ВхатсАпп/вибер са тим бројем (+447307347648). Објаснио сам му све своје проблеме, рекао ми је да не морам да бринем да ће сви моји проблеми бити одмах решени. Рекао ми је шта да радим да вратим мужа, а ја сам то рекла, рекао је да ће се после 3 дана мој муж вратити и почети да моли, и то се заиста догодило како је рекао, била сам веома изненађена, то је тако невероватно. Слава нашег односа са Богом је сада веома блиска и обоје живимо срећно до краја живота. Ако наиђете на сличан проблем, одмах га контактирајте и решите проблем једном заувек. И ја сам живи сведок..

Оставите коментар