БАЛША ЂОГО: Серију „КОШАРЕ“ не можете снимати без мене

 • СНИМАЊЕ филма и серије „Кошаре“ је последњих дана у жижи јавности, након што су продуценти Немања Мићић и Владан Анђелковић прекинули сарадњу са редитељем Балшом Ђогом.

Детаљ са снимања (Фото: Omega production)

После саопштења продуцената, Ђого се огласио на свом фејсбук профилу и открио своју страну приче. Његову објаву преносимо у цијелости.

– Комплетан сценарио за 12 епизода ТВ серије Кошаре написали смо Страхиња Радетић и ја од априла 2019. до јануара 2020 године слушајући учеснике и читајући доступну литературу и по нашем сценарију су прављене разраде свих сектора, костима, шминке , сценографије, оружарске, пиротехничке, По нашем сценарију је прављен план снимања. од војске смо добили материјална средства и све друго. Ја сам био тај који је те све разговоре водио од јануара ове године јер сам једини знао сваки детаљ.

Почетни сценарио Ђорђа Милосављевића који сам ја редитељски образлагао комисији ФЦС-а сат времена објашњавајући како ћу да га унапредим остављен је да буде део неких будућих епизода јер смо се сви сложили да је тако најбоље, а да филм направимо од овога што смо ми написали пошто смо много дуже били у теми и нисмо хтели да главна прича нашег филма буде она о три Бова која су у рано јутро када је почео напад кренула са Кошара према Батуши. Из много разлога и контроверзи о том догађају. Кошарци их знају. Наш сценарио, свака страница је заштићен у Ауторској агенцији и у мом уговору са Омега продукцијом стоји да тај сценарио могу радити само ја као редитељ. Не дозвољавам ниједном другом колеги да ради по мом сценарију и обавеставам га унапред да ћу га тужити суду за повреду ауторских права јер увек има неко ко хоће да ради, а чујем да продуценти увелико траже таквог.

Дакле можете да радите ако хоћете филм по оригиналном Ђорђевом сценарију, али наше не дирајте. И серију не можете снимати без мене. Такође обавештавам све из Телекома Србије, Министарства одбране, Генералштаба Војске Србије, МУП-а Србије – Управе за ванредне ситуације да ако се то деси, то више није сценарио о коме смо сви ми причали скоро 8 месеци , за који је Телеком обезбедио велика средства и коме су Министарства указала поверење а ви знате сви колико је трајала та процедура, већ оргинално дело Ђорђа Милосављевића о којем никада нисмо разговарали, а које говори о том једном јутру 9. априла на Велики петак, а не као наш о дешавањима на Караули и у њеном залеђу од Марта 1998. до септембра 2000-те.

Моја је савест чиста, све сам од себе дао и даћу још али нема наговештаја да ће се ово добро завршити по мене и моју екипу. Затражићу заштиту моје Асоцијације филмских редитеља л и Филмског центра Србије да ми помогну да самовоља, лажи и бахатост буду заустављени. И када моји продуценти већ хоће да ме дискредитује тиме што ће рећи у новинама да ми је исплаћен цео хонорар да и о томе јасно кажем. Хонорар за сценарио је исплаћен цео мом колеги Страхињи Радетићу јер сам ја на томе инсистирао а оно што сам ја зарадио износи 20.000 евра за режију и све што сам радио уз то од марта прошле године, дакле 17 месеци моја плата износи 1176 евра месечно и ја од тога живим. И још је требало годину дана да радим овај филм и серију. Да не буде никаквих тајни, пошто је то манир неких минулих времена, када су већ поменули моју плату, нека сада кажу своје хонораре и зараду њихове фирме од Кошара да је не говорим ја – написао је Ђого на свом фејсбук профилу.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Александар Јовановић Reply

  Брате Ђого,
  превише Ја у твом обраћању.
  Филм и тв серија су групно дело.
  Договорите се као људи, толико дугујемо (сви ми, браћи).
  Поздравља те пензионисани, али у души увек, филмски и ТВ продуцент.(што значи да молба важи и за непосредне колеге.)

  • Љиљана Петровић

   Нисам приметила „превише ја“ – поготово не „превише Ја“ у обраћању режисера. Сви који су икад са њим сарађивали или друговали, тврде сасвим супротно – да тог „ја“ готово и нема, такав је човек! Чини се да је Ваш утисак превише продуцентски, иначе бисте разумели да је највећи проблем управо оно што саветујете „Договорите се као људи, толико дугујемо браћи.“ Проблем је јер подразумева да се теми одбране Кошара приступа људски, а на то је спремна само једна, непродуцентска страна. Она продуцентска испред људскости види сумњиву валуту и ту је основа са стране г Ђоге оправданог неспоразума. Ваше примедбе на правопис, тек су злонамерне. Неозбиљно је од дрвета не видети шуму. Увек, сад нарочито. Или су продуценти по својој природи језички чистунци, већи од, уз најдивнији језик одраслог, Балше? Узгред, има грешака и у Вашем коментару. Али, Вама је опроштено из два разлога: прво, коментар сте одлично искористили за сопствену рекламу језички занимљивих тектова; друго, признали сте поштено да сте увек у души – продуцент.

 2. Александар Јовановић Reply

  Горе има неопростивих правописних грешки. Продуценти морају да буду писменији од режисера и уредника. Дакле…не праштајте.

 3. Pingback: БАЛША ЂОГО: Серију “КОШАРЕ” не можете снимати без мене

Оставите коментар