Момчило Шиљеговић: Интерес Невесињаца је за мене највећи приоритет!

  • Први човек општине Невесиње у ексклузивном разговору за портал Слободна Херцеговина прича о садашњости и будућности Невесиња, односу са републичким властима, значају херцеговачких сијела, односима са градовима побратимима, капиталним пројектима, оживљавању Вјенчац града…

У Вршцу међу својима: Дејан Скоко, Момчило Шиљеговић. Драган Милићевић, Војо Бабић и Ђуро Бегенешић (Фото: Слободна Херцеговина)

У Вршцу међу својима: Дејан Скоко, Момчило Шиљеговић. Драган Милићевић, Војо Бабић и Ђуро Бегенешић (Фото: Слободна Херцеговина)

Разговарао: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

У изборној и до сада већ врло бурној години навикли смо на врло оштру реторику између херцеговачких политичара и власти у Бањалуци. И док тешке речи пљуште са свих страна, стиче се утисак да је Невесиње изузетак. Начелника општине Момчила Шиљеговића могли смо упознати као мирног ненаметљивог дипломату који се труди да своју општину и Источну Херцеговину репрезентује на најбољи начин. Ове године срели смо га на свим значајнијим окупљањима Херцеговаца у Србији. Био је у Зрењанину, Новом Саду, Београду, Суботици, Вршцу…

Радо се одазвао позиву Слободне Херцеговине, најпосећенијег и најутицајнијег херцеговачког портала у Србији.

– У Вршцу сам први пут, а окупљања земљака пуно значе због остваривања међусобних контаката, уједно су и одлична прилика за промоцију и Невесиња и цијеле Херцеговине. Невесиње броји 13.000 становника, а од Удружења Невесињаца у Београду имамо податак да само у престоници Србије живи више од 3.000 Невесињаца. Тешко је рећи колико их је у другим дјеловима Србије, али увијек постоји могућност да се неко једног дана врати у стари завичај. Наши људи су успјешни и сналажљиви и свакако представљају огроман потенцијал.

Управо је повратник из Србије Родољуб Драшковић недавно отворио фабрику „Свислајон“. Колико ће отварање ове фабрике поправити социјалну карту Невесиња?

– Мислим да ће се неки бољитак осјетити тек за неколико мјесеци. За Невесиње отварање ове фабрике је велики догађај. У некадашњој„Индустрији алата“ седам година се ништа није дешавало. Сада је отворен нови погон “Свислајона” и у првом таласу запослено је 70 радника. Поред производног погона гдје се праве мајонез, кечап, џемови, отворена је и дисконтна продаја. Невесињци ће тако имати прилику да производе „Свислајона“ купују по значајно нижим цијенама, а секундарна корист може бити и привлачење купаца из Западне Херцеговине.

siljegovic-03

Огроман потенцијал је у нашим људима (Фото: Слободна Херцеговина)

Сви се труде да привуку привреднике. Шта конкретно Невесиње нуди потенцијалним инвеститорима ?

– Поред разних бенефита и јефтине радне снаге трудимо се да изградимо што бољу инфраструктуру. Започели смо градњу водовода „Удбина“ на који се чека деценијама. Најзначајнији пројекат не само Невесиња већ и Електропривреде РС је градња ХЕ “Дабар”. У току су припремни радови. Рјешава се експропријација земљишта неопходног за изградњу тунела, чија је вриједност око 50 милиона евра.Очекујемо ангажовање и наше радне снаге, па у годинама глобалне економске кризе био би то значајан подстрек посрнулој привреди. Данас имамо 3.000 незапослених грађана и морамо учинити апсолутно све да те људе запослимо.

Како сте успели да имате добру комуникацију са републичким властима ако се зна да сте представник опозиционе партије?

– Интерес Невесињаца је на првом јместу. Општина се труди да оствари што је могуће боље односе са свим нивоима власти да би њени становници осјетили бољитак у квалитету живота. Невесиње је увијек активно учествовало у животу епархије ЗХИП, а исто тако зарад добробити становништва и са највишим органима власти у РС. Не смијемо одбијати ни понуђени прст, а камоли руку. Трудимо се да унутар нашег општинског дома спустимо тензије и да у комуникацији са медијима и политичким странкама без обзира на разлике у ставовима одржимо дијалог међусобног поштовања.

Невесиње се помиње и као будући регионални медицински центар. Да ли ће нова болница бити ускоро отворена?

– Морам да подсјетим да је у ту болницу покојни Михајло Лабало уложио 10 милиона марака. Да тада он није уложио тај новац, тешко би ми данас причали о завршетку овог пројекта. Зграда је стајала годинама незавршена, па иако није требало много средстава да она буде комплетно готова, можда неких 200-300.000,00 марака, године су пролазиле и тек сад смо дочекали тренутак да њено отварање буде реалност. Прошле године је од добити Електропривреде РС обезбијеђено 500.000 КМ. Морам и овом приликом да се захвалим републичким властима што су нашли начина да се тај новац врати у Невесиње и усмјери у овај пројекат. Грађевински дио је завршен, болница је очишћена, још раније је набављена медицинска опрема. Остало је да се набави немедицинска опрема. Др Предраг Пешко планира и једно одјељење за хирургију желуца и једњака и искрено се надам да ће до краја ове године болница бити отворена.

Да ли општина има у плану још неки капитални објекат?

– У плану је и градња вјетро парка Трусина. Процјењена снага парка износи 51 MW, а годишња производња требала би износити 115,5 GWh. Планирано је да се парк реализује постављањем 17 вјетро турбина снаге 3 MW распоређених на површини од 22,5 км2 на планинском гребену Трусина. Вриједност ове инвестиције је 150 милиона евра.

Какав је календар дешавања овог љета?

Већина културних и спортских дешавања биће у августу, а круна свих догађаја је већ по традицији Невесињска олимпијада.

Бићемо поносни на Вјенчац град (Фото: Слободна Херцеговина)

Бићемо поносни на Вјенчац град (Фото: Слободна Херцеговина)

Обнавља се и Вјенчац град. Докле је стигао тај пројекат?

– Идеја обнове Вјенчац града кренула је од стране локалних власти још прије неколико година, Ријеч је о старом граду који се налази непосредно изнад старе чаршије, а чији је историјски значај огроман. На реализацију овог пројекта највише је утицало породично удружење Шиповаца, које се својски потрудило да оживи тај простор. У току је градња цркве брвнаре. То је почетак реализације овог амбициозног пројекта.

Свједоци сте да се херцеговачка удружења у Србији труде да помогну градњу Храма Васкрсења у Пребиловцима. Да ли је и Невесиње учествовало у обнови Пребиловаца?

– Општина ће у складу са својим могућностима подржати градњу овог храма, а Невесињци ће свакако бити присутни на отварању Храма у Пребиловцима

Са којим градовима Невесиње има побратимске везе?

– Побратими смо са општином Апатин, Вождовац и градом Бастеликачом са Корзике. У вријеме кризе људи се солидаришу, па смо врло срећни што ћемо угостити дјецу из Гораждевца. С друге стране петнаестак наших најбољих ученика биће гости Бастеликача. Гостопримство ћемо им узвратити у вријеме Олимпијаде. Што имамо више пријатеља постајемо богатији, зато ће Невесиње и у будућности тежити ка даљем стварању оваквих веза.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар