АНЂА ШУШИЋ: Племенитост је саставни дио херцеговачког гена

  • Књижевница Анђа Шушић недавно је промовисала у Бачкој Паланци чак своје двије књиге, збирку поезије Аурозан и роман Сач. Нама је посебно интересантна и актуелна монографија Гајдобра – наслеђе и савременост.     

 

Шушићева је рођена у Гајдобри, на Аранђеловдан 1947. године. Ту је завршила основну школу. Одлазак у Земунску гимназију био је њен растанак са родним мјестом коме се вратила тек као пензионер. По завршеној гимназији уписала је и дипломирала на Филозофском факултету у Новом Саду – група историја. Радни вијек провела је као средњошколски професор и помоћник директора за наставу. Предавала је историју, основе марксизма и социјалистичког самоуправљања, политичку економију, социологију и филозофију. Удата је, мајка два сина и бака петоро унучади.

  • Нашим читаоцима је свакако најпознатија монографија Гајдобре али, Ви сте недавно издали и двије нове књиге?

– Да, монографија је и мени посебно драга. То је књига о мом завичају и мом херцеговачком народу. Та сторија је уствари трилогија – Херцеговина, Војводина, Гајдобра – приказ кључних и преломних токова нашег народа. Уз ову књигу, из штампе су изашле још двије књиге које је књижевна критике високо оцијенила. То је збирка пјесама под називом Аурозан и роман – есеј под насловом Сач. Ја сам их урадила, рецензенти су рекли своје, у току су промоције, а видјећемо како ће их читаоци примити. Још двије књиге ће ускоро бити штампане: опет једна збирка поезије под насловом Надахнуће и приповијетке Огледала. Има још доста тога у изради, па видјећемо кад буде и ако буде готово.

  • Анђа Шушић каже да највише воли да пише о животу.

– Кад кажем, живот, мислим на све његове видове и облике. Радо се упуштам у анализе, упоређивања, истраживања… Проза је мој избор. У поезију сам ушла прихватајући мишљење и подршку мени блиских људи који су бољи зналци од мене… вјерујем да су осјетили нешто што ја нисам видјела и бескрајно сам захвална на томе. Било је ту мало и ината… онако мало, так да се окушам а и личних мотива. Знате инат је чудо и невјероватна покретачка снага. Али, проза је моја љубав, волим да пишем! Читање је моја велика страст, још увијек много читам, то ме никад не умара.

  • Да ли сте члан неког удружења књижевника?

– Да. Савез књижевника у отаџбини и расејању.То је једна изванредна организација која обједињује много људи међусобно повезаних невјероватним ентузијазмом, позитивна енергија просто носи и даје полет, сарадња је изванредна, добро смо организовани и онда ништа није тешко.

  • Како сте дошли на идеју да напишете монографију и колико дуго сте је писали?

– Био је то мој дуг према завичају, према мојој Гајдобри. Уствари, сви ми који смо отишли радо се враћамо нашем родном мјесту и осјећамо обавезу да му се одужимо. Тако је и моја одлука да радим монографију била свесрдно подржана. Кроз тај рад жељела сам да искажем и захвалност мојој, ужој и широј породици, Херцеговини, мојим дивним суграђанима, сјајним људима. Овај рад је трајао пуне четири године. Обављено је преко 300 индивидуалних разговора, прикупљена завидна документарна грађа у архивима, матичним уредима, литератури… био је то један озбиљан рад. Не можете монографију завршити, сада већ има доста новог материјала, надам се да ће неко наставити.

  • Шта нам можете рећи о Гајдобранима? По чему се они посебно одликују?

– Гајдобрани су један достојанствен народ, частан и поштен. Породица је светиња. У Гајдобри је мало разведених бракова. Из стабилних породица, са снажно очуваном традицијом, израстају добри, вриједни и способни људи. Поносимо се са 43 доктора наука и 37 спортских репрезентативаца. Посебно поштовање заслужују људи који су очували економски статус Гајдобре и тако омогућили да село – сада већ варош – опстане и развија се. Услови за живот у Гајдобри су одлични; нема потребе тражити нешто боље јер све је ту…

  • Спојили сте два појма НАСЉЕЂЕ И САВРЕМЕНОСТ, за које би најчешће млади људи рекли да се међусобно искључују. Колико је данас тешко сачувати насљеђе, које подразумијева све што је блиско души, у савременом свијету баналности и материјализма?

– Насљеђе се лако чува јер је блиско и годи души, уз то херцеговачка дјеца расту. Херцеговци су веома емотивни и одлично знају да би, без очувања насљеђа, изгубили своју оригиналност која је јединство физичке и умне љепоте. Достојанствени су и поносни, толерантни до неке, само њима знане границе и ту, тај ожибљени материјализам нема, скоро никакав утицај. То поштују и млади, то се подразумијева. Није то никаква заосталост…не дао Бог…то је узвишеност чију вриједност је немогуће измјерити уобичајеним мјерилима, то је нешто изнад, нешто што тај народ чини изузетним.

  • Често смо могли чути да се Херцеговци придржавају завјета предака. Који су то завјети?

– Прво и основно је оно традиционално чојство и јунаштво – завјет Марка Миљанова који се, то слободно могу рећи, најбоље одржава баш међу Херцеговцима. Друго, утврђена мјера човјека је непоколебљива. У Гајдобри се људи мјере по људским особинама, а не ком народу или нацији припадају. Тај проблем у Гајдобри не постоји, сва искушења су успјешно савладана. Поносна сам на то. Треће, оно што је данас права ријеткост, у Гајдобри је веома присутан осјећај солидарности према старим лицима и дјеци. Немоћ се високо уважава…Четврто, уз традицију иде и чување узора; историјских, спортских, научних, књижевних… Пјесник Алекса Шантић је вишеструко апострофиран – школа носи његово име, улица је добила назив по њему, постављена је спомен биста у паркићу. Исто тако Јован Дучић – улица, библиотека, Дучићеве вечери поезије. У центру насеља подигнут је споменик  херцеговачком војводи, Луки Вукаловићу, урађен мурал Александру Кисину погинулом на Кошарама. Гајдобра памти своје узоре и своје хероје. Памти и поноси се њима!

  • Шта су све добро Херцеговци донијели у Војводину а чиме их је Војводина оплеменила?

– Знате, Херцеговце не може оплеменити нико јер је племенитост саставни дио херцеговачког гена. О томе би могло посебно да се пише. Ако буде таквих размишљања, ја сам спремна да дам свој прилог. А, донијели су у Војводину много. Прије свега, то је здрав народ, спреман да ради и сарађује. Нема комплекс, у ходу преузима оно што је добро и напредно – рецимо; начин обраде земље, организације домаћинства. Војводина и Херцеговина се, у тим стварима, много разликују и није било лако усвојити потпуно нови стил живљења. Спремност на сарадњу, то је било кључно за обје стране. Херцеговци су веома осјетљиви, поносан је то народ. Добро је то…

Текст и фото: Драгана Бокун
Извор: Српско коло / Савез Срба из региона

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар