81 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА: Помен за 101 српску жртву у селу Чаваш (ФОТО)

  • У селу Чаваш у Поповом пољу служен је парастос за 101 жртву масовног покоља које су усташе, на данашњи дан побиле и бациле у јаму 1941.године.

Међу жртвама злочина били су жене, старци и дјеца. Ријеч је о једном од највећих стратишта српског становништва у овом дијелу Херцеговине.

Тог 11. августа усташе су опколиле село и у зору је почео покољ. Након звјерског мучења побили су 101 од 150 мјештана села Чаваш, међу којима је било 55 жена и дјеце. Најмлађа жртва имала је само десет дана. Тијела страдалих бацана су у плитку јаму подно села.

У селу Чаваш, које је Дејтонским споразумом припало федералној општини Равно, данас без струје и воде живе свега три мјештанина. Питоми Чаваш је сада готово избрисано и од свих помало заборављено село.

Тијела жртава из овог села есхумирана су 1956. године и сахрањена у заједничку костурницу. Али ни ту није било мира за убијене. Село је поново спаљено у љето 1992. године, а припадници хрватских снага тада су срушили споменик страдалницима.

Спомен обиљежје у комадима је пренесено и поново састављено код манастира Тврдош. Потомци страдалих покренули су акцију да се споменик поново врати у Чаваш, на спомен-костурницу.

Данас у селу Чаваш живе две породице, укупно троје људи. Услови за живот су веома тешки без струје и воде и најближе продавнице 10км удаљене. До села се долази уским асфалтним путем који је у веома лошем стању.

Процес обнове у рату уништених кућа заобишао је село Чаваш те осим поменуте две куће у којима се данас живи не постоји ниједан објекат у селу који би могао да се користи. Једини поводи којим мештани долазе у своје село током године су обиласци гробља и обележавање дана страдања села у Другом светском рату 11.августа.

Из тог разлога самоницијативно су покренули акцију прикупљања добровољних прилога за чишћење гробља које се у селу налази на две локације. Поред тога неопходно је извршити хитну санацију споменика,чишћење камена и обнова слова која су у камену уклесана и исписан црном бојом која се више не види.

Разматра се и могућност враћања споменика у село на место где је раније и био ако техничке могућности то дозволе.

Позивамо све људе добре воље да придруже овој акцији.

Погледајте детаљнија објашњења

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар