ВАНДАЛСКИ НАПАД НА СТАРУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ У МОСТАРУ (ФОТО)

  • Јутрос рано учињен је вандалски напад на Стару цркву Цркву  у Мостару.

 

Непознати починиоци провалили су врата Цркве рођења пресвете Богородице, оскрнавили олтара, разбацали предмете у цркви, те опљачкали цркву.  Однесен је новац из кутије за добровољне прилоге, као и новац из кутије хуманитарног друштва ”Добротвор”.

Осим цркве проваљено је и у црквену продавницу која је такође опљачкана.

Свештеник који је јутрос рано затекао овај ужасни призор позвао је полицију која је извршила увиђај.

Из Српске православне црквене општине Мостар нису жељели давати изјаве овим поводом, те су само подсјетили да ово није први напад на црквену имовину у Мостару.

Српска православна црквена општина у Мостару прошле године је након низа напада на имовину позвала надлежне органе, прије свих МУП ХНК да хитно пронађе починиоце.

Тада су навели да су се пљачке догодиле у црквама и парохијским домовима у Мостару, Бијелом пољу, Благају, Житомислићу и другим вјерским објектима на подручју ХНК.

”Десетине оваквих и сличних случајева, чији починиоци нису откривени уноси немир и
несигурност у све поре наше заједнице. Вјерујемо да није ријеч о изливима вјерске и националне мржње и нетрпељивости према нама и нашој заједници”, навели су тада додајући да би се откривањем починилаца и расвјетљивањем ових дјела отклонила свака сумња и претпоставка да је ријеч о националном или вјерском мотиву истих.

Прошле године је обијена парохијска кућа покрај Цркве Вазнесења Господњег у мостарском насељу Бијело поље.

У више наврата је опљачкана и Православна црква Вазнесења Христовог у Бијелом пољу код Мостара, а једног од пљачкаша снимиле су и камере, те га је полиција пронашла.

Прошле године је обијена парохијска кућа, која се налази непосредно поред Старе цркве у мостарском насељу Бјелушине и однесена је одређена количина новца.

Прије мјесец дана оскрнављено је Православно гробље у мостарском насељу Виховићи  тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке и усташки симболи.

Годину прије оскрнављено је и гробље у селу Добрич код Широког Бријега када је на огради око гробља и Цркве Свете Недјеље освануо исписан графит ”Све вас ово чека” и усташки симбол слово ”У”.

Догодио се још низ напада, скрнављења и пљачке имовине која није расвијетљена.

Треба нагласити да простор око Старе цркве није освјетљен иако је Српска православна црквена општина Мостар упућивала молбу Граду Мостару да се то учини, уз образложење да је Стара црква и национални споменик, те да су многи вјерски објекти у Мостару освјетљени од стране Града Мостара.

Топ Портал

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар