670 ГОДИНА ОД ПРОГЛАШЕЊА ЗАКОНИКА ЦАРА СТЕФАНА ДУШАНА

  • На данашњи дан, на Спасовдан, 21. маја 1349. године, на државном сабору у Скопљу, у присуству владареве породице, патријарха Јоаникија, црквених великодостојника и властеле велике и мале проглашен је Законик цара Стефана Душана, у чији састав је ушло 135 појединачних одредаба, на челу с царевом повељом о законодавном раду.

 

Тада је, заправо, донет његов основни, први део, који је допуњен непуних пет година доцније, тј. ромејске 6862. године, којој одговара раздобље од 1. септембра 1353. до 31. августа 1354. године хришћанске ере.

Данас је познато да постоји 24 преписа Душановог законика. Најстарији је Струшки препис из 1373. године. Није сачуван цео, већ само око 100 чланова.

Следећи је Атонски препис (око 1418. године), а из тог времена је и Студенички препис.

Из 15. века су и Хиландарски и Бистрички, а Барањски, Шишатовачки и Призренски препис (са фотографије) који има најбогатији текст и данас се чува у Народном музеју у Београду, су из 16. века

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар