УЗРОЦИ ТРАГЕДИЈЕ СРПСКОГ НАРОДА ТРАГЕДИЈЕ: Представљена студија проф. др Душана Бањца

  • У Дому војске у Београду 8.10. представљена је студија Узроци трагедије српског народа Крајине проф. др Душана Бањца.

Један од рецензената историчар мр Миле Дакић је рекао да је Бањац човјек изникао из народа Крајине, који се вјековима борио за слободу и опстанак. Бањца цијелог живота занима и опсједа истина, као типичног представника генерације која је у свом животу доживјела два ужасна рата. Један у којем је стварана друга Југославија и један у којем је та Југославија разбијена.

Бањац је у овој студији свједок, научник и учесник.

На промоцији су говорили уредник мр Милош Милашиновић, рецензенти проф. др Санда Рашковић Ивић, проф. др Радован Радиновић и аутор пуковник проф. др Душан Бањац.

Модератор је био генерал потпуковник Петар Шкрбић.

Мр Милош Милашиновић је представио садржај књиге, али је посебно нагласио једну битну карактеристику да аутор у овој студији не позива на освету и реванш према онима који су допринијели трагедији српског народа.

– Напротив, то је глас разума који истиче узроке трагедије. Позива на суживот три народа који се разликују највише по вјерској припадности, са циљем да се трагедија никада не понови. Трудио се да буде објективан колико је то могуће с обзром на временску и емотивну дистанцу, али управо та жеља за објективношћу, јер га боле све невине жртве, без обзира на нацију и вјеру, га спријечава да се додворава било којој страни – навео је Милашиновић и додаје да студија неће никога оставити равнодушним без обзира којој нацији и религији припада.

Према ријечима психијатра проф. др Санде Рашковић Ивић аутор је кроз студију желио да прикаже и људски аспект задирући у психолошку етиологију, а не само у историјске и политичке разлоге, па и дневно политичке разлоге тога доба. Желио је покаже који су то разлози људског зла које се на тим просторима понављало.

– Писати о психологији народа је врло клизак терен и може да вас одведе ка неким идеологијама које су и саме фашизам или кокетирају са фашизмом. Међутим, ту замку у коју су многи пали, професор Бањац је избјегао из ралога што догађаје о којима је говорио није тумачио догматски. То је још једна велика предност ове књиге – навела је Рашковић Ивић и додала да је професор Бањац изванредно изучио и одлично писао о психологији масе, користећи изучавања и материјале Ле Бона, такође се реферише и на Алфреда Адлера који је писао много и о индивидуалној психологији.

– Нарочито ми је драго што у књизи има много цитата проф. др Јована Рашковића који је мој отац и мој учитељ који је говорио о метапсихолошкој карактерологији – навела је проф. др Рашковић Ивић истичући да је посебно важно што аутор своја тумачења и објашњења даје без мржње, иако је књига пуна потресних материјала.

Такође, рецензент проф. др Радован Радиновић анализирао је политичко-војну област књиге и навео како се изненадио колико је текст питак, писан без мржње, без страсти на један осмишљен, рационалан и топао начин.

– У методолошком смислу поставио је тему коју није лако обрадити, а поставио је највиши циљ, задатак зашто се десила трагедија нашем народу. Своје одговоре Бањац је сврстао у 29 поглавља ове студије. Ту се ређају географско- демографски, политички, историјски, социјални, психосоцијални, антрополошки, религијски, међународни, међудржавни, мађунационални војни аспекти и чињенице – рекао је Радиновић и додао да колико год да су људи образовани у овој књизи ће наћи потицаја за нова прегнућа и за нова истраживања.

Да су постојали и дубоко лични мотиви за стварање ове студије потврдио је и сам аутор.

– Када је почео Други свјетски рат имао сам 4 године. Током рата сазнао сам и гледао злочине над мојим најближим. Убили су ми стрица, ја сам то гледао сакривен у жбуњу. Два ујака су растргали њемачки пси ради тренирања за даље акције. Актери злочина биле су усташе из истог мјеста. Дошао је овај грађански рат, опет међусобни злочини, сада сам био директни учесник на српској страни. Био сам један од тих који је водио рачуна о народу без обзира на вјероисповијест. Читаво трајање грађанског рата био сам са војском и народом. Код представника међународне заједнице доживио сам поквареност, лицемјерје и подвале – навео је Бањац.

Увијек су га мучили злочини код истог народа, рекао је Бањац, народа који је само подијељен у три вјере.

– Студија је резултат тимског рада у којој су се нашли наводи појединаца, и радови из научних институција. У студији нема ниједног мог става који није покривен ваљаним индикаторима. Индикатори су узимани из радова научних институција – рекао је Бањац и на самом крају свог излагања се захвалио мр Милошу Милашиновићу, рецензентима проф. др Санди Рашковић Ивић, проф. др Радован Радиновићу и мр Мили Дакићу, лектору проф. Лазару Мацури и издавачу Издавачкој кући Мирослав.

 Драгана Бокун / Срско коло 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар