Слободна Херцеговина » Зар је важно ко је крив: Како је пропао нови пут Невесиње – Берковићи

Зар је важно ко је крив: Како је пропао нови пут Невесиње – Берковићи

  • Влада Републике Српске прије 4 године основала је Јавно предузеће „Хидроелектрана Дабар“, и најавила да ће до краја 2016. године завршити хидроелектрану капацитета 160 мегавата. За директора предузећа је постављен бивши министар пољопривреде Радивоје Братић, а од оснивања предузећа у јавности се често говорило о великим злоупотребама и милионским малверзацијама.

put

Извор: nebojsavukanovic.info
Текст: Небојша Вукановић

Ни након 4 године није завршен Главни пројекат будуће хидроелектране иако је предузећу „Јарослав Черни“ из Београда уплаћено око 3 500 000 КМ. То није сметало директору Радивоју Братићу да својој приватној фирми „Завод за водопривреду Бијељина“ уплати 585 000 КМ без ПДВ-а за ревизију главног пројекта.

Најочигледнија и највећа злоупотреба причинејна је током изградње приступних путева за будућу „ХЕ Невесиње“ и „Хе Пошћење“ у склопу система ХЕ Дабар и Горњи хоризонти. Директор Радивоје Братић и његов замјеник Тихомир Милутиновић потписали су Уговоре о градњи приступних путева са предузећем „ХП инвестинг“ из Мостара, власништво Хасана Пекушића. Умјесто минималне ширине од 5,5 метара, како предвиђају одредбе Закона о саобраћају, нови пут широк је свега 5 метара, а умјесто израде новог пројекта кориштен је стари који је израђен током 70-их година прошлог вијека.

За десетак километара пута, према нашим сазнањима потписано је више Уговора вриједних више од 10 000 000 КМ, а ХП инвестинг је на одређеним дионицама ангажовао подизвођаче, приватне грађевинске фирме из источне Херцеговине. Квалитет радова је веома лош, очигледно је да нису испоштовани стандарди у грађевинарству и пројектни задаци, па је нова саобраћајница почела да се урушава и пропада и прије завршетка радова на путу. Због тога нови пут Дивин – Зови До – Невесиње није свечано отворен прошле године у предизборној кампањи како је то првобитно било планирано.

Подлога није направљена и уваљана у складу са стандардима, а умјесто минималних 15 цм асфалта који се наноси у два слоја, постављен је само један танки слој асфалта који се смрвио и уништио након неколико дана саобраћаја. Због тога је већ послије годину дана дошло до појаве рупа и пропадања асфалта на чак 27 мјеста, а на појединим дионицама потпуно је уништен асфалт и подлога. На неким мјестима постављени су ивичњаци, док на појединим дионицама њих уопште нема иако су предвиђени главним пројектом.

put 01Да би прикрили велику бруку и аферу, руководство ХЕ Дабар је одлучило да уведе потпуну забрану и обуставу саобраћаја на цијелој дионици пута, а након тога ангажоване су приватне фирме да изврше санацију и реконструкцију пута. Асфалт постављен прошле године је уклоњен, а радне машине врше нова насипања и ваљање подлоге. И овај посао повјерен је ХП инвестингу, који је по старом обичају ангажовао подизвођаче из источне Херцеговине.
НИ у ХЕ Дабар, ни у ХП инвестингу не желе да говоре о узроцима пропадања и урушавања тек завршене саобраћајнице, колико је штета причињена и ко ће и на који начин да је надокнади. Више је него очигледно да је градња приступног пута искориштена за се драстичним повећањем цијене и лоше изведеним радовима из јавног предузећа „ХЕ Дабар“ извуку вишемилионских средстава којима је финансирана предизборна кампања и активности владајућег СНСД-а у Невесињу и источној Херцеговини. Да је све добро увезано и организовано говори и чињеница да је за надзор радова ангажована приватна фирма која је у власништву Слободана Станковића, власника концерна „Интеграл-инжењеринг“ из Лакташа.

 

Саобраћај на путу Билећа – Дивин – Невесиње је обустављен до даљег, па становници Херцеговине поново морају користити алтернативне путне правце преко Мостара и Гацка како би дошли до Невесиња. Поставља се и логично питање због чега је Радивоје Братић на изградњи пута ангажовао приватну фирму из Мостара, и зашто посао није повјерен „Невесиње-путевима“ или „Херцеговина-путевима“ из Требиња, домаћим херцеговачким фирмама које немају посла.

Иако су министар финансија Зоран Тегелтија и други одговорни министри у Влади РС у више наврата тврдили да ће утврдити да ли је било злоупотреба у раду руководства ХЕ Дабар, истрага никада није проведена. Остаје да се види да ли ће полиција и тужилаштво у наредном периоду отворити истрагу, и утврдити ко је и за колико средстава злоупотребом положаја и овлаштења, немјештеним спорним пословима оштетио Републику Српску.

Вриједност радова на ХЕ Дабар процијењена је на око 180 000 000 КМ, а средства су требале да обезбједе Електропривреда РС и ХЕТ. ХЕ Дабар требала је бити на мрежи наредне године, али је очито да ће радови неће бити готови ни у наредних 5 година.

Покрадена Братићева вила у Требињу
Паралелно са градњом пута, извођени су и радови на вили директора Радивоја Братића у елитном дијелу требињског насеља Петрово поље. Раскошна вила опасана је зидом од камена и кованог гвожђа, али то није спријечило лопове да током зиме провале у кућу и однесу вриједне ствари и технику. Полиција још није утврдила ко је опљачкао кућу бившег министра и актуелног директора ХЕ Дабар Радивоја Братића, али и на који начин су обезбјеђена средства за градњу луксузне виле.

Спорна и геолошка истраживања
Иако су прије рата извршена детаљна геолошка истраживања терена, директор Братић поново је вршио геолошка испитивања тла у Дабарском и Фатничком пољу, а у јавности се шпекулисао да је Братић и на овом милионском послу ангажовао приватну фирму која је у власништву његовог блиског сродника, те да је и у овом послу ЈП „ХЕ Дабар“ нанесена велика штета.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина