Слободна Херцеговина » Седам крстова – нова књига Велибора Шиповца

Седам крстова – нова књига Велибора Шиповца

  • Данас је из штампе изашла нова књига Велибора Шиповца “Седам крстова”.

sedam-krstova-prednja-korica
Књига је наша једина одбрана од заборава, а ова Велибора Шиповца СЕДАМ КРСТОВА хоће да подсјети на претке и опомене потомке.
Ово је трагична приповијест, у којој се кроз судбине појединаца прелама често и трагична судбина читавог народа, приповијест о временима, када су, да парафразирам једну мисао, малом Херцеговином корачали велики људи – наши преци, који су носили најтеже бреме, а то је – зли вакат, који су гинули за олтаре и огњишта и за свету земљу прађедовску, да не изгубе своје име и да их не прокуну потомци. Ово је књига о њима што су своје главе залагали у залагаоницу звану слобода.
Прошлост нам је мучна али славна, садашњица нимало ружичаста, а будућност поприлично неизвјесна. Али оно што је необично и помало парадоксално јесте то да се и у овим и оваквим животним приликама печата све више књига, што значи да духовност ипак пркоси времену. У овај корпус духовности свакако спадају и дјела Велибора Шиповца, ствараоца од несумњивог приповједачког дара. Његов књижевни аваз већ сада одјекује Херцеговином, а да ли ће бити још снажнији показаће вријеме – тај неумитни и непогрешиви судија.

(Из рецензије Чеда Баћовића)

velibor1

Велибор Шиповац – више о самом аутору сазнајте овде

Вјерска кретања доминирала су балканском историјом „турског“ времена. Вјером су проткани државна идеологија Турског (Османског) царства, његова спољна политика, историја балканског града, села, војне организације, социјално-економских односа, миграција, културног стваралаштва, националних покрета, положаја жене, индивидуалних и колективних идентитета, демографских процеса уопште. У тим вјерским кретањима исламизација је представљала доминантан процес.

Термин „исламизација“ означава напуштање неке неисламске религије и прихватање исламске – монотеистичног откровења које је у 7. вијеку у Арабији проповиједао пророк Мухамед. Конверзија је претпостављала и приступање заједници муслимана (умма) као и исламско-оријенталној цивилизацији. Правни карактер ислама дефинисан је вјерским законом – шеријатом, а његов основни извор – Куран, дат је у виду откровења.
Управо је у старом херцеговачком предању о седам крстова истакнут морални императив чувања традиције и вјере предака. Велибор Шиповац је у обимом невеликој али упечатљивој књизи “оживио” стару херцеговачку причу о оцу Стевану и његових шест синова. Као и многи други, нашли су се пред избором: прихватити нову вјеру, исламску, и привилегије које је тај чин носио у Турском царству, или – одбити понуду да превјере и прихватити жртвовање. Из приче (помињање Светог Василија) могло би се закључити да се легенда односи на 18. или прву половину 19. вијека, када су вјерске супротности у Херцеговини, као и на читавом Балкану, биле израженије него у ранијим временима. Шиповац је дочарао колебања херцеговачког човјека. Његове мотиве је уздигао на виши ниво, на ниво универзалне приче о унутрашњим немирима људским, о тежњи за слободом, о универзалним етичким начелима. Стеван и синови жртвовање су свјесно прихватили. Као спомен тој легенди, чија је историјска основа крајње непоуздана, и данас у атару неког херцеговачког села (које Шиповац не именује) постоје остаци седам крстова и часне трпезе. Остаци манастира Светог Ђорђа, о којем предање говори, нису пронађени.
“Оживљавањем” легенде о седам крстова у књижевној имагинацији Велибора Шиповца, читалац ће стећи ширу представу о сложеним наслагама турске владавине на балканском простору. Та сложеност захтијева дубоко познавање и промишљање о збивањима тог времена и искључује површно црно-бијело пресуђивање о њима.

(Из рецензије Жељко Вујадиновића)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина