Слободна Херцеговина » ПРЕДСТАВНИШТВО РС: Наступ на 64. Међународном београдском сајму књига посвећен јубилеју – 500 година Горажданске штампарије

ПРЕДСТАВНИШТВО РС: Наступ на 64. Међународном београдском сајму књига посвећен јубилеју – 500 година Горажданске штампарије

  • У организацији Представништва Републике Српске ове године ће на 64. Међународном београдском сајму књига своја издања изложити и промовисати 43 издавача из свих дијелова Републике Српске.

На штанду Републике Српске и у салама за промоције имаћемо укупно 54 промоције, 42 на штанду и 12 у салама. На нашим промоцијама учествоваће 220 говорника који ће публици представити 114 наслова: 88 књига, 11 часописа и 15 зборника научних и књижевних радова.

Свечано представљање репрезентативног наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига биће у свечаној сали Београдског сајма 21. октобра у 12 сати, када ће у име Представништва Републике Српске у Србији госте, публику и представнике медија поздравити Млађен Цицовић, а у име Дабробосанске митрополије високопреосвећени митрополит г. Хризостом.

Овогодишњи наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига започеће пригодном бесједом министра просвјете и културе Републике Српске госпође Наталије Тривић.

Свечаном представљању наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму присуствоваће Златан Клокић, министар  за европске интеграције и међународну сарадњу, Драган Давидовић, директор Републичког секретаријата за вјере, Мила Петковић, начелник Општине Ново Горажде, чланови академија наука и умјетности Србије и Српске, генерали војске и полиције, истакнути аутори из Републике Српске и Србије и други гости и пријатељи књиге и читања.

Репрезентативни наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига биће у знаку ПЕТСТОТЕ ГОДИШЊИЦЕ ГОРАЖДАНСКЕ ШТАМПАРИЈЕ, која је била једна од најранијих штампарија међу Србима и прва на лијевој обали Дрине, на тлу данашње Републике Српске[1], па ће и прва промоција бити представљање дјела Староставне горажданске књиге(Ортографија и језик књига Горажданске штампарије), аутора др Биљане Самарџић, а потом и фототипска издања Служабника (1519), Псалтира (1521) и Молитвеника горажданског (1523).

Такође ћемо у хали 2, ниво Ц, у простору посвећеном изложбама приредити изложбу графика са првог Сабора графичара „Теодор Љубавић“ – Сопотница 2019 (Ново Горажде); аутори графика у част петстоте годишњице Горажданске штампарије су: академик Миливоје Унковић, Биљана Вуковић, Михаило Ракита, Сузана Вучковић, Слободан Радојковић, Ивана Станковић, Горан Kнежевић, Ирена Стопић Kнежевић, Маја Симић, Владимир Милановић и Олгица Стефановић. Изложбу је приредио Новица Kрунић у сарадњи са Општином Ново Горажде и Митрополијом дабробосанском.

Тематска разноликост је и ове године основна одлика књижевних и научних дјела која ће имати своје мјесто на полицама штанда Републике Српске у хали 2, ниво А.

Академија наука и умјетности Републике Српске ће представити зборник радова с темом специјалних паралених веза са Србијом, зборник радова о стању и перспективама развоја села у Републици Српској, па о високом образовању, настави историје у Републици Српској, српској филозофији или о филозофији код Срба, као и књигу Краћи фолозофски и политички списи, и два часопис: Савременим материјали и Грађа о прошлости Босне.

Друштво чланова Матице српске у Републици Српској представиће књигу о Сими Милутиновићу Сарајлији, о поетици отетог свијета, затим три зборника са научних скупова: о култури памћења и однос према историјским споменицима, о српском језику и књижевности данас, о српском језичком и књижевном наслеђу на простору данашње Црне Горе и свој часопис „Годишњак 8“.

Републички секретаријат за вјере Републике Српске представиће на Платоу Београдског сајма и на штанду Републике Српске књиге објављене уз подршку овог секретаријата. На Платоу ће се говорити о Књизи о стећку и тротомном дјелу Апостол Срба, портрети и иконе Светог Саве Српског, а на штанду књиге Српски православни народ и црква у Сарајеву; антологији српског пјесништва о националном страдању у ХХ вијеку под насловом Ми знамо судбу и Прилози настави српског језика и књижевности VIII.

Републички центар за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске представиће књигу Шта су скривиле? – Страдање беба у Клиничко-болничком центру Бања Лука у мају и јуну 1992, а Организација старјешина Војске Републике Српске дјело Сребреница – стварност и манипулације, објављено на српском и енглеском језику.

Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске представиће књигу Бањалука центар Врбаске бановине, а Српско просвјетно-културно друштво у Београду дјело Српски идентитет.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево представиће најбоље романе овогодишњег конкурса „Златна сова“, као и друга своја издања, књиге поезије, књижевних студија и огледа, па и двије књиге намјењене најмађим читаоцима, а Музеј Републике Српске каталог Заборављени звук традиционалних инструмената и монографско издање  Змијање – Кочићево огњиште.

Комплетан програм промоција Представништва РС у Београду можете видјети овдје

Из Приједора долазе организатори традиционалне књижевне манифестације на Козари да представе изабрана дјела добитника својих књижевних награда, Матична библиотека Источно Сарајево долази с два романа и једном књигом разговора, приказа, кажа, бесједа и есеја, а бањалучка Бесједа ће представити своја издања, како из научних области, тако и белетристике, а једно издање говори о спорту што ће бити разлог на штад Републике Српске у суботу поподне дођу најпознатији фудбалери овог дијела свијета.

Удружење књижевника Републике Српске представиће књиге својих чланова: два романа и двије књиге поезије.

Центар за српске студије представиће свој часопис Српски преглед и књигу о Исаији Митровићу.

Свој часопис Журнал представиће Факултет безбједносних наука универзитета у у Бањој Луци, а Спомен подручје Градина, које доноси и Књигу сјећања, зборник свједочанстава преживјелих јасеновачких логораша представиће свој часопис Топола.

Наравно, за београдски сајам су стигле и нове књиге универзитета у Источном Сарајеву и Бањој Луци, као и књиге мјесних библиотека, струковних удружења и друштава који се баве издавачком дјелатносшћу, а ни ове године неће изостати традиционално књижевно вече пјесника из Српске, Србије, Црне Горе и дијаспоре.

ШЕФ ПРЕДСТАВНИШТВА
Млађен Цицовић 

 

[1] У православној цркви Светог Геогрија у Сопотници код Горажда, у Херцеговачком санџаку османског царства, штампарију је 1519. године основао Божидар Љубавић, познат и као Божидар Горажданин, који је био истакнути трговац тога доба. Његови синови Теодор, јеромонах из манастира Милешева, и Ђурађ руководили су радом штампарије и до 1523. године штампали три књиге, које се сматрају међу бољим достигнућима раних српских штампарија у српској редакцији црквенословенског језика: Служабник (1519), Псалтир (1521) и Молитвеник (Требавник) 1523. године када се штампарија сели у Трговиште, у Румунији.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. Pingback: Представништво РС: Наступ на 64. Међународном београдском сајму књига посвећен јубилеју – 500 година Горажданске штампарије

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина