Слободна Херцеговина » Плантажа шипка у Шуми требињској – од хобија до уносног посла

Плантажа шипка у Шуми требињској – од хобија до уносног посла

  • И након одласка у пензију, Ристо Башић из Требиња, донедавно високи функционер МУП-а, не мирује – одлучио је да засади плантажу шипка на породичном имању у Церовцу у Шуми требињској.

sipak
Иако тренд шипка у свјетском воћарству захваљујући истраживањима траје, Херцеговина, посебно источни дио се тек буди, па је задњих година примјетна појачана потражња за шипком, све га мање остаје на гранама за птице, а све више иде у прераду.

„Саднице које су засађене комбиноване су свјесно и на основу истраживања, у смислу да, уколико се покаже потребним оснујем предузеће које би се бавило производњом сока и пласманом конзумног шипка“, оптимистичан је Башић.

Башић истиче да се водило рачуна о томе да засади шипак који ће комбиновањем давати најкалитетнији продукт, када се одлучи за производњу сока. Засађене су четири врсте садница – барски шипак, коњски зуб, кипарски шипак и главаш.

„Шипци су засађени на земљишту које није обрађивано око 70 година. Садницама је сада три године, а наредне очекујем прво цвјетање и контролисани плод и очекивати је, да се ту направи један простор за подизање плантаже дивљег шипка који би у комбинацији са постојећим сортама давали висок квалитет сока. Планирао сам производњу у два правца – конзумни шипак бираног квалитета и прављење квалитетног сока без конзерванса и који би био пакован по високим стандардима. Већ је набављено нешто опреме за цијеђење сока, уређај за пуњење контролисаног сока, објекат…“.

Risto-basica

Башић каже да је изузетна заинтересованост када је ријеч и о конзумном и соку од шипка.

„Аматер сам у овој области који воли да чита и консултујем се са стручњацима у воћарству, тако да се водим податком да је становништво Требињске шуме неконтролисано напустило ово подручје, па тако и земљу на којој би се без велике муке могао успјешно да узагаја ово, веома тражено воће. Тако, да би уз помоћ локалне управе добар дио људи могао да додатно приврјеђује и производи оно што би било тражено на тржишту и да Требиње не буде препознатљиво само по виноградима већ и шипку и производима од њега“, наводи Башић, додајући да се ту може доста учинити, наравно уз ангажовање стручњака који би направили искорак у овој области.

„Зашто не би засадили плантаже шипка и обогатили требињску, али и пијацу у Дубровнику или Херцег Новом и наравно створили конкуренцију да се на тезгама нађе већи квалитет од онога који нам се сада намеће“.

Башић додаје да ми на овим просторима увозимо шипак, наравно упитан је квалитет и тешко је докучити која су заштитна средства примјењивана у тој производњи и слично.

„Ако би се овдје организовала производња, вјероватно би се пратио квалитет производа и пласман па би то све добило неку организовану димензију. Само Требиње нема производ за своје потребе, довози са стране“.
Шипак – супер воће, у Херцеговини донедавно на маргини, али судећи по Ристовом оптимизму, надати се да ће се ова тражена медитеранска култура наћи мјесто које заслужује.

Извор: Радио Требиње 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина