Слободна Херцеговина » Обнавља се црква у Месарима: Почињу археолошки радови

Обнавља се црква у Месарима: Почињу археолошки радови

  • Црквени одбор покренуо је обнову храма Светог пророка Илије у Месарима, једног од најстаријих у Херцеговини, а ускоро почињу и археолошка ископавања у унутрашњости цркве, након чега ће бити познати нови археолошки подаци о овој грађевини.

О томе како је грађевина саграђена, односно њена ахитектура, говори у прилог да се радило о пријероманичкој цркви, периоду од 9. до 11. вијека, а садашњи темељи су из 15. вијека, појаснила је Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине, који ће бити носилац истраживања.

„Овдје се радио од двије средњовјековне некроплоле из периода 12. и 13. вијека. Треба истаћи да се ради о средњовјековној жупи Попово, која се граничила са жупама Приморје, Дубрава и Жабе. Тако да је ово једно веома важно стратешко мјесто, на којем су формиране најмање двије некрополе и десет стећака, који су сачувани до данашњих дана“, рекла је Грујићева.

Црква светог Илије у Месарима обновљена је 1897. године. Претпоставља се да је настала на мјесту неког старијег објекта, на шта указују њен положај облик карактеристичан је за пријероманичко градитељство у Јадранском приморју.

Надлежни парох, јереј Милош Ловрић истиче да је ово значајна црква за села Месари, Kовачина и Жуља.

„Црква коју обнављамо саграђена је 1494. године, а од 2008. године Kомисија за очување националних споменика БиХ уврстила ју је у баштину националних споменика.“, казао је Ловрић.

До сада је урађена спољашња обнова храма, а Влада Републике Српске недавно је одобрила 20 хиљада марака за наставак грађевинских радова на обнови храма.

М.И. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина