Слободна Херцеговина » БОГОЈАВЉЕЊЕ У ДУБРОВНИКУ: Владика Димитрије и бискуп Узинић молили се за јединство хришћана (ФОТО)

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ДУБРОВНИКУ: Владика Димитрије и бискуп Узинић молили се за јединство хришћана (ФОТО)

  • У цркви Светог Благовјештења у Дубровнику,  на православни празник Богојављења,  у склопу „молитвене осмине“ под слоганом „Тежи за самом правдом“, одржана је традиционална молитва за јединство хришћана коју су предводили владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и дубровачки бискуп Мато Узинић.


Молитви је присуствовао и  велики број римокатоличких и православних вјерника са подручја Дубровника.

Бискуп Узинић је у пригодној бесједи истакао да не може и да не жели да заобиђе блаженства, која су само срце јеванђеља.

– Блаженства су, с једне стране, портрет Исуса Христа, док су нам с друге стране трајни модел с којим се ми хршћани, из дана у дан – сваки дан све више јер наш коначни позив је позив на светост, односно блаженство – требамо усклађивати – рекао је бискуп Узинић.

Он је рекао да бити гладни и жедни праведности, не значи тежити за казном других, већ за властитим обраћењем.

– На црквеном нивоу, која нас данас окупља у молитви за јединством Христове цркве, то је глад и жеђ за обновом окошталих структура које нас дијеле. То је глад и жеђ просвјетљења одговорних Божијим свјетлом. Немојмо заборавити да је свако од нас на својој разини одговоран. Зато је то глад и жеђ и за просвјетљењем сваког појединачног вјерника. Бити гладан и жедан праведности значи одбацити сваку илузију о својој властитој праведности, а неправедности свих других. И илузију о својој властитој непогрешивости, а погрешкама других, о својој правовјерности, а кривовјерју других –  поручио је Узинић.

Дубровачки бискуп је нагласио да му је драго што је као велики искорак у овом смјеру просвјетљења може да споменеи и заједничку изјаву римокатоличких бискупа и епископа Српске православне цркве у Хрватској са сусрета одржаног у Пожеги прије неколико дана.

-Том смо се важном и вриједном изјавом, свједочећи да све зло и неправде међусобно нанесене ‘надмоћно побјеђујемо у Ономе који нас узљуби’, коначно заједнички одрекли међусобног оптуживања, манипулисања историјском истином, интерпретације ратних догађаја за дневно-политичке сврхе, вријеђањима и понижавањима једни других због припадности одређеној нацији или вјери и изразили жаљење за сваку недужну жртву било којег народа, вјере или политичког опредјељења из наше недавне прошлости. Дао Бог да ово не буду само празне ријечи, него да у овом устрајемо, одбацујући сваку самообману и одлучни за храбро суочавање с истином, без обзира колико нас то понекад коштало – рекао је Узинић.

Господ Исус Христос је, како је рекао, праведност због које се не требамо бојати нити у оним тренуцима кад „све зло слажу против вас.“

– Молећи Оца, да и овај наш сусрет буде још један малени корак на путу према јединству Христове Цркве, а самим тим и један корак ближе обећаном блаженству краљевства небеског, које је припремљено за оне који су гладни и жедни праведности, Исуса Христа, те због њега прогоњени, свима нама желим да ријечи аутора Књиге поновљеног закона о којим смо покушали промишљати: ‘Тежи за самом правдом’, претворимо у свој животни програм, како би се, по заузимању и ангажману нас хришћана, правда и мир загрлили, односно како би друштва у којима живимо била праведнија, а ми једни другима и свим људима постали ближи, у Исусу Христу, распетом и ускрслом, који је име и презиме правде којој тежимо, правде која се очитује у милосрђу, чији је коначни циљ и смисао помирење – закључио је бискуп Узинић.

Дубровачки бискуп честитао је епископу Димитрију, у своје име и у име Дубровачке бискупије, избор за свету службу епископа и првог пастира захумско-херцеговачке и приморске. Он је такође упутио честитке и поводом великог јубилеја 800. година оснивања Епархије Захумско-херцеговачке .

Владика Димитрије  се на крају молитве захвалио свима, а посебно бискупу на лијепим и утјешним ријечима за све.

–  Требамо да тежимо и чезнемо за правдом, а наша истина и правда је Господ – рекао је владика Димитрије.

Обичај екуменских сусрета у Дубровнику је да се одржавају наизмјенично у православној цркви и у катедрали, а пригодним ријечима вјерницима се наизмјенично обраћају епископ и бискуп.

Екуменска молитва у Дубровнику одржава се од 2012. године. Првих седам година предводили су је бискуп Узинић и бивши захумско-херцеговачки и приморски владика Григорије Дурић, а од ове године молитвени сусрети настављају се с новим епископом ЗХИП Димитријем Рађеновићем.

 

ИЗВОР:ДУБРОВАЧКА БИСКУПИЈА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина