ЗЛАТНА ЗНАЧКА МИРЕЛИ ПУДАР – Препознат рад борца за афирмацију српске културне дипломатије

  • Културно-просветна заједница Србије је свечано доделила традиционалну награду „Златна значка” у Народном позоришту у Београду Мирели Пудар, директорки Галерије 73, за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе.

Рођена Херцеговка Мирела Пудар је диплому стекла на београдском Факултету политичких наука на Катедри за новинарство и комуникологију. Дала је велики допринос развоју регионалне културне мреже, па је тако Галерија 73, уз подршку ГО Чукарица,  постала синоним за српску културну дипломатију.

У друштву са Ђорђем Кадијевићем, филмским редитељем, историчарем умјетности и ликовним критичарем

Пударева је осмислила концепт захваљујући коме су кроз бројне пројекте представљене културе страних земаља Србији. Такође, широм Европе је публикована умјетничка збирка Галерије 73. Покренула је и публикацију Културни мозаик који се радо чита у нашим дипломатским представништвима, као и у страним амбасадама у Србији.

Током њеног мандата дио ове установе је постала галерија „Сања“ у Сремчици, која је на овај начин стекла могућност да се унапређује и развија. Посебна пажња посвећена је афирмацији књижевног стваралаштва.

Мирела Пудар са породицом

Поред тога, Мирела Пудар била је члан Пословног удружења издавача и књижара Србије и менаџер за презентације домаћег издаваштва на Сајму књига у Франкфурту и Сајму књига у Љубљани.

Сваке године Културно-просветна заједница (КПЗ) Србије традиционално додељује „Златну значку”, а стручни жири је овог пута радио у саставу Живорад Ајдачић (председник) и чланови: Божица Велоусис – књижевница, Мирољуб Филиповић Филимир – ликовни уметник, проф. др Урош Дојчиновић – музички уметник и Марија Бишоф – уредник.

Сви овогодишњи добитници Златне значке

Награда се састоји од позлаћене значке и повеље – графичког листа.

Златну значку додељују КПЗ Србије и Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ЗЛАТНА ЗНАЧКА МИРЕЛИ ПУДАР – Препознат рад борца за афирмацију српске културне дипломатије

Оставите коментар