ЗАПЛАНИК – духовно средиште које вијековима чува Христову вјеру

  • У цркви Светих апостола Петра и Павла у селу Запланик служена је Света литургија, којом је прослављен Петровдан, крсна слава ове светиње.

Свету литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење синђела Исаије, игумана манастира Светог Георгија на Зубцима.

Након Свете литургије, вјерни народ поздравили су свештеници и предсједник требињске Скупштине Драгослав Бањак, који је истакао значај повратка у српска села јужно од Требиња, која су у протеклом рату у потпуности уништена.

Као подршку српским повратницима на ове просторе, Град Требиње већ неколико година издваја дио средстава из градског буџета са намјером да се помогне обнова кућа, цркава, путева, што ће се наставити и убудуће.

У порти цркве Петровице, за госте и све присутне, домаћини су припремили трпезу љубави, гдје се уз разговор и пјесму прослава Петровдана наставила до поподневних часова.

Црква Светих апостола Петра и Павла у Запланику једно је од три-четири мјеста у требињском крају гдје се прославља Петровдан. На овом мјесту у прошлости су постојале двије цркве, које су са вјерним народом свједочиле и чувале Христову вјеру од самог почетка, још прије 2000. година.

Кроз дуге вијекове, у ратовима када би страдао народ, страдале су и његове светиње. То најбоље свједоче цркве у Запланику. Осим активне цркве Петровице, у њеној непосредној близини, на неких десетак метара, налазе се остаци порушене цркве. Све до недавно, ова црква се налазила под великом гомилом камења и земље, тако да се скоро и није могла примјетити. Средином 2018. године, након прикупљених потребних дозвола надлежних институција, ова порушена црква археолошки је истражена.

Археолошке радове водио је археолог др Александар Ратковић.

Осим истражене цркве он је евидентирао и темеље помоћних зграда – конака, налазећи одређене сличности са Петропавловим манастиром у Петровом пољу и црквом Светог Преображења у Клепцима.

Овим археолошким истраживањем разбијне су бројне површне тврдње о овој цркви, које су навођене у неколико радова југословенских историчара. Иако су обје црквене грађевине у Запланику у прошлости и данас власништво Српске православне цркве, то није омело друге конфесије да покушају да присвоје бар једну од запланичких цркава. Тих покушаја било је више у прошлости, па чак и данас, гдје се осим цркава, присвајају и ћирилички споменици са почетка 19. вијека.

Обје цркве су кроз протекле вијекове паљене и рушене. У порушеној цркви др Ратковић је пронашао велике количине гарежи, што јасно говори да је црква била запаљена и срушена.

Исту судбину доживјела је и активна црква Светих апостола Петра и Павла.

У љето 1992. године током агресије хрватске војске на тадашњу општину Требиње, запаљена је и минирана црква Петровица, да би је касније претворила у нужник и сметљиште. Тада су поломљени сви споменици у запланичком гробљу, као и дио средњовјековних споменика.

Њена обнова трајала је од 2008. до 2014. године.

Црквени комплекс у Запланику који чине: двије цркве, средњовјековно гробље, 15. старих крстова, више праисторијских гомила у гробљу и широј околини, проглашени су националним спомеником БиХ 2014. године, под називом: „Историјско подручје Запланик“.

Милан Путица / trebinjelive.info

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар