Заборани, 5. јул – Освештање цркве Светих Косовских мученика

  • У сусрет свјештању храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима и давању помена страдалим Србима овога мјеста,  у недељу 5. јула  биће обављено и освјештање Цркве светих косовских мученика, изграђене у Сточи, у Заборанима, код Невесиња.

Capture 01
Храм Светих косовских мученика, подигнут је поред гробља гдје су сахрањене прве жртве усташког злочина  1941.године и жртве комунистичког терора од 1945. – 1949. године. А  на Видовдан 1992.године у Заборанима је поново почињен злочин над недужним српским цивилима, где су страдали скоро сви становници села, који су се ту затекли, а највише чланова породице Миловић, њих 9.

Capture
У току 2011.год. се окупила неколицина мјештана из околних села и самоиницијативно кренула у рашчишћавање терена и изградњу цркве. У току протекле четири године, помоћ за изградњу цркве, у виду новчаних донација, је пристизала са више страна, од Херцеговаца из дијаспоре, локалних донатора и подршку СПЦ.

Свету архијерејску литургију са почетком у 9 часова, служиће епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије, а СПЦО Невесињки организује превоз вјерника од Невесиња до Сточе.
Сви заинтересовани се могу пријавити у просторијама СПЦО Невесињске, код Саборног храма од 7.30 до 19 часова или на број телефона 065 / 341-050.

Извор: Слободна Херцеговина
Текст: Јована Дука

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар