За 48 минута: Никшићанин најбржи до врха Леотара

  •  Милош Микић из Никшића и Сања Каваз из Источног Сарајева побједници је прве требињске трке у такозваном небеском трчању на вертикални километар „Требиње – вертикал трка у камену”, која је данас одржана у организацији Планинарског друштва „Вучји зуб“ и Скај ранинг Србије.

skaj-raning-2
Стазу у дужини 5.200 м и 960 метара вертикалне разлике од старта на Перовића мосту до циља – на врху Леотара, Микић је прешао за нешто више од 48 минута. Организатори кажу – изузетан резултат, иако се овај 23-годишњак, иначе триатлонац, први пут такмичи у скај-ранингу.

„Било је захтјевније него што сам замишљао. Поседњи километар је био буквално као трка до неба. Надам се да се и догодине видимо на овом мјесту“, каже Микић, који је скоро у фото-финишу – за мање од једне минуте био бржи од другопласираног Србијанца Душана Базића. И треће мјесто освојио је такмичар из Србије Александар Штајфер.
Већ искусној маратонки и скај-ранерки Сањи Каваз требало око један сат до циља на врху Леотара. Кавазова је тријумфовала и на јуче одржаној вертикалној трци у Котору.
„Требињска стаза је технички тешка, велики камени блокови су на стази и морате добро да пазите, али је заиста занимљива, изазовна и разновсна. Љепша него она у Котору“, истиче Кавазова. Друго мјесто у женској конкуренцији освојила је Софија Радовић, док је трећа била Марија Ђорђевић.

skaj-raning3
Прва скај-ранинг трка у Републици Српској окупила је 80 такмичара из свих земља региона, али и Њемачке и Шпаније.
Међу „небеским тркачима“ било је и петнаестак из Требиња, од којих је најбољи резултат у мушкој конкуренцији остварио каратиста-ветеран Радимир Милић.
Одличан резултат у женској конкуренцији постигла је и једина Требињка међу скај-ранеркама Нада Дурсун, а до циља на врху Леотара стигао и најстарији учесник трке 72-годишњи Војо Прелевић.
„Скоро сви такмичари су завршили трку у задатом времену од 100 минута, а што је најважније – нико од учесника се није повриједио. Надам се да ће трка постати традиционална“, каже Игор Шкеро, предсједник Планинарског друштва „Вучји зуб“. Истог су мишљења и коорганизатори из србијанског скај-ранинг савеза.
„Стаза задовољава критеријуме светске асоцијације. Такмичари имају само речи хвале за стазу и организацију трке, а и данашњи резултати су изузетни. Нека врста балканска лиге већ је овим кренула, тако да мислим да ће Леотар добити своје стално место у такмичарском календару“, рекао је новинарима Марко Николић, спортски директор Скај-ранинг лиге Србије.
Пехаре и медаље побједницима уручио је замјеник градоначелника Требиња Неђо Ћебеџија, истакавши да су за њега побједници сви који су се данас одважили да прихвате изазов и учествују у оваквој трци.

Извор: Радио Требиње /  Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар