Владика Григорије усред литургије сазнао да му је преминула мајка

  • Епископ диселдорфски и целе Немачке Григорије Дурић сазнао је данас, док је служио литургију поводом Бадњег дана, да је његова мајка Савка преминула. Након ове вести, владика Григорије је литургију привео крају емотивном беседом о Мајци Божијој коју је посветио свим мајкама и свој деци.

Фото: Леутар.нет

Говорећи о значају Бадњег дана и иконе Христа са Богородицом, владика Григорије је истакао да би се све могло свести на слику Мајке Божје која држи у наручју Сина Божјег.

– Кад би смо све свели на једну реченицу и на једну мисао и слику, то била слика кад Мајка Божја држи у наручју Сина Божјег. То јединство које се догодило у том загрљају те жене и тог детета, које је у ствари Бог, а постао је ради нас човек…. То је оно што спасава свет – истакао је владика Григорије у својој беседи.

Савка Дурић, мајка епископа Григорија, преминула је данас у 82 години живота. Из породице су саопштили да ће се опело одржати Петропавловом манастиру 9. јануара у 14 часова.

– Због тренутне епидемиолошке ситуације породица неће примати саучешће, стога се моле сви људи добре воље да не прилазе члановима породице и не рукују се са њима. Такође молимо све оне који намјеравају присуствовати опијелу да се строго придржавају препоручене дистанце и свих других прописаних епидемиолошких мера – поручили су чланови породице.

– То је оно што данас славимо, браћо и сестре. Без тога нема спаса. А шта се још скрива у том загрљају? Скрива се неизрецива љубав. Скрива се приврженост и искрен однос. Открива се жртвена љубав. То је оно, браћо и сестре, што нам открива та икона и што нам открива тај празник. Свака мајка која носи своје дете, или у утроби, или у наручју, или срцу кад је далеко од ње, се учи или личи на Мајку Божју. Зато овај дан кад се сви сећамо Христа, добро је да се сетимо Мајке Божје и каква је њена улога у нашем спасењу. Каква је и колико је важна проповед те чудесне слике где жена држи Сина Бога у наручју – рекао је кроз сузе владика Григорије.

Извор: Нова.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар