ВИДЕО: Освештан Храм Светог Јована Владимира у Бару

  • Патријарх Јерусалима и све Палестине Теофило III, освештао је јутрос, уз саслужење Његове светости патријарха српског господина Иринеја Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару, пише портал „ИН4С“.

img_9933-1

ФОТО: МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА

Патријарсима су саслуживали и архиепископ Тиране и све Албаније господин Анастасије и архиепископа охридски и митрополит скопски господин Јован, као и представници свих помесних православних цркава, пише „ИН4С“.

Освештењу Храма Светог Јована Владимира поред бројног свештенства и монаштва присуствовало је и неколико хиљада верника из Црне Горе, Србије, Републике Српске и других земаља региона. Патријарх Иринеј је казао да је догађај освећења саборног храма посвећеног Светом Јовану Владимиру велико охрабрење за српски род. „Ово је дан који је очекиван, који је жељен, дан за који се спремао цео српски, црногорски, свесрпски а великим делом цео православни народ. Овакво освећење храма посвећеног првом српском светитељу и мученику Светом Јовану Владимиру јесте догађај који се дешава једном у веку и овај догађај представља једно велико охрабрење за наш српски род“, казао је патријарх, а преноси Митрополија црногорско-приморска.

Патријарх јерусалимски Теофило III у Црну Гору је допутовао у петак, а у суботу је посетио Манастир Светог Василија Острошког између Никшића и Даниловграда. Он је јуче дочекан испред Саборног храма у Бару, након чега је била одржана свечана академија посвећена 1000-годишњици мученичког страдања Светог Јована Владимира.

Верници испред Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару Јован Владимир био је владар Дукље, српске средњовековне државе, на почетку 11. века. У сукобу са царем Самуилом, који је владао територијама данашњих Македоније, Бугарска, Србије, Албаније и Грчке, био је заробљен и бачен у тамницу у Преспи. Након извесног времена оженио се Самуиловом ћерком Косаром и између два владара створен је савез. Након пораза Самуила у бици са Ромејима цара Василија II, на планини Беласици 1014. године и његове смрти, на власт је дошао његов син Гаврило Радомир, али је њега убрзо убио брат од стрица Јован Владислав. Јован Владимир одазвао се позиву Јована Владислава и дошао у Преспу, где је владар Дукље и убијен, највероватније због сумње да је желео да обнови савез са византијским царем Василијем II, најмоћнијим владарем у хиљадустогодишњој историји Византије.

Мошти Светог Јована Владимира дуго су биле чуване у светињама у Елбасану, да би 1995. године биле премештене у Тирану. Свети Јован Владимир сматра се првим српским свецем.

СПУТЊИК

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар